Kurutulmuş bu yapraklar fermente edilerek turuncu-kırmızı bir renk halini alır. Fermente edilmiş rooibos yapraklarından hazırlanan çayın tatlımsı bir tadı vardır.
Kırmızı çayın antioksidan içeriği diğer çaylardan çok daha fazladır. İçeriğinde bulundurduğu flavonoidlerden en önemlileri olan aspalatin ve nothofagin en güçlü antioksidanlar arasında yer almaktadır. Özellikle aspalatin maddesi fermente olmamış rooibos yapraklarında çok daha fazla bulunur. Antioksidan içeriğinin yoğunluğu sayesinde az miktarlarda tüketimi ile dahi bağışıklık sisteminin güçlenmesine fazlasıyla yardım eder. Karaciğer sağlığının korunmasına katkı sağlar.
Güney Afrika Kanser Derneği (CANSA)’nin yaptığı araştırmaya göre kırmızı çayın vücutta glutatyon maddesinin üretimini arttırdığı ortaya konmuştur. Glutatyon aminoasitlerden oluşmasına rağmen protein grubunun dışında kalır . Onun görevi hücrelerde oluşan serbest radikallerin çoğalmasının önüne geçmektir. Hem kendi içerdiği antioksidan maddeler hem de vücutta glutatyon üretimine sağladığı katkı sayesinde kırmızı çay kanserojen maddelerin vücuttan atımına fazlasıyla yardımcı olmaktadır.
Kırmızı çayın bir diğer özelliği ise kafein içeriğinin olmamasıdır. Kafein uygun dozda tüketildiği takdirde bir çok faydasının olduğu ancak bunun yanısıra yüksek dozlarda bir çok metabolik rahatsızlığın oluşmasında pay sahibi bir maddedir. Örneğin çocuklarda gebelerde ve menapoz dönemi kadınlarda kalsiyum kaybının ve demir eksikliğinin sebeplerinden birinin fazla miktarda kafein tüketmek olduğu bilinmektedir. Özellikle çocukların ve menapoz dönemi kadınların rahatlıkla tüketebileceği bir çaydır.