Piramit Haber

Kök hücre naklinde büyüme

Sağlık

Türkiye'de 2000 yılında kök hücre nakli sayısı 293 iken, bu rakam 2013 yılında 10 kat artış göstererek 3 bini buldu.

 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer, Sağlık Bakanlığı'na kayıtlı 59 kök hücre nakil merkezi olduğunu belirterek, Türkiye'de kök hücre çalışma ve uygulamalarının büyük kısmının, erişkin ve pediatrik kök hücre nakillerinin oluşturduğunu söyledi. 

Türkiye'de 2000 yılında kök hücre nakli sayısı 293 iken, bu rakamın 2013 yılında 10 kat yükselerek 3 bine çıktığına dikkati çeken Prof. Dr. Demirer, artışa rağmen Almanya, Fransa, İngiltere gibi benzer nüfuslu Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında allojeneik (kardeş ya da akrabadan), otolog (kişinin kendinden olan) nakil ortalamalarının ancak yüzde 40'ı kadar gerçekleştiğini kaydetti. 

Akraba dışı allojeneik ve haploidentik (yarı uyumlu) gibi akademik kapsamlı nakillerin özel hastanelerde yapılmasının güvenli olmadığını savunan Demirer, bu nakillerde SGK paketi içerisindeki nakil sonrası bakım sürelerinin 100 günden 200 güne çıkarılması gerektiğini vurguladı. Özel hastane ve merkezlerde yapılacak kök hücre nakillerinin kapsam ve endikasyonlarının çok iyi belirlenmesinin önemine işaret eden Prof. Dr. Demirer, buralarda gerçekleştirilecek kök hücre nakil faaliyetlerinin Sağlık Bakanlığı'nca periyodik olarak denetlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Taner Demirer, kordon kanı bankalarının yüzde 40'ının Kuzey Amerika'da, yüzde 35'inin Avrupa'da ve yüzde 20'sinin Asya ülkelerinde bulunduğunu ifade etti. Türkiye'de 2'si kamu, 4'ü özel sektör bünyesinde, ruhsatlı 6 kordon kanı bankası olduğunu ve sayının yetersiz kaldığını anlatan Demirer, mevcut bankaların ülkenin allojenik amaçlı saklanan kordon kanı ihtiyaçlarını karşılayamadığı için yurt dışından kordon kanı temin edildiğini söyledi. 

Türkiye'de gönüllü verici merkezi bulunmadığına dikkati çeken Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer, "Kemik iliği nakli bekleyen, ancak verici ve merkez yetersizliği gibi nedenlerle bu imkanı bulamayan hastaların tedavisine çözüm bulmak için Sağlık Bakanlığı'nca oluşturulan TÜRKKÖK Projesi'yle Kızılay ile işbirliği içinde ulusal doku bilgi bankasının oluşturulması amaçlanıyor" diye konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.