Kronik gastrit mide yüzeyindeki uzun süren ve tekrarlayan iltihaptır. Tedavi süreci uzun olabilse de, sağlıklı bir yaşam tarzı ile belirtiler en az düzeye indirilebilir.
Kronik Gastrit Belirtileri Kronik gastrit özellikle tüketilen gıdalara ve yaşam tarzına dikkat edildiğinde herhangi bir belirtiye neden olmayabilir. Ortaya çıkan belirtiler ise daha çok aşağıdaki gibi sindirim sorunları olur:
Üst karın ağrısı Yemek yedikten sonra ağrı Hazımsızlık Şişkinlik Bulantı, kusma Geğirme İştah kaybı ve kilo kaybıMide kanamaları ve dışkıda kan gibi sorunlar ise sadece aşırı ilerlemiş kronik gastrit vakalarında görülebilmektedir.
Kronik Gastrit Neden Olur?
1) Bakteri Kaynaklı İltihaplar Aniden ortaya çıkan gastritte ilk akla gelen etken aspirin, ibuprofen gibi NSAID ilaçların aşırı kullanımı olurken, kronik gastritte H. pylori bakterilerinin neden olduğu mide iltihabı olmaktadır.
Kirli gıda tüketimi, şahsi eşyaların kronik gastrit hastası bir bireyle ortak kullanımı gibi etkenler bu bakterilerin bulaşmasına neden olabilir. Bu bakterilerin ürettikleri üreaz enzimi çevrelerinde bir kalkan oluşturur. Bu kalkan mide asidinden etkilenmemelerine neden olunca, uzun süreli (kronik) gastrit ortaya çıkabilir.
2) Safra Reflüsü Safra sıvıları ince bağırsaktaki sindirime yardımcı olması için üretilir. Ancak mideyi onikiparmak bağırsağına açan alt kapakçık sağlıklı çalışmazsa, safra mideye yükselerek kronik gastrite yol açabilir.
3) Otoimmün Gastrit Otoimmun gastritte vücudun bağışıklık sistemi elemanları hatalı hareket ederek midenin asit salgılayan hücrelerine saldırmaktadır. Bu durumda paryetal hücreler asit ihtiyacını karşılayabilmek için büyümekte ve kronik gastrite yol açmaktadır.
4) NSAID İlaçlar Ve Diğer Nedenler Aspirin, ibuprofen, naproksen gibi steroit olmayan iltihap giderici ağrı kesici (NSAID) ilaçların uzun süre ile düzenli olarak kullanılmaları kronik gastrite neden olabilmektedir.
Aşağıdaki etkenler de kronik gastrite yol açabilir:
Crohn hastalığı B12 vitamin yetmezliği Menetrier hastalığı Güçlü mide alerjileri (bu kişilerin mevsim alerjilerinden, astımdan, egzamadan veya gıda alerjilerinden de etkileniyor olma riski büyüktür) Radyasyon tedavileri Bağışıklık sisteminin zayıflamasıAşağıdaki etkenler ise kronik gastritin ortaya çıkma riskini artırır, belirtilerinin şiddetlenmesine yol açabilir:
Alkol tüketimi Yaşlanmak Stres Cerrahi müdahale geçirmek Akciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği veya karaciğer yetmezliğiKronik Gastrit Tedavisi
1) İlaç Tedavisi H. pylori iltihabından kurtulmak ve midenin asitlik düzeyini azaltmak ilk odaklanılması gereken tedaviler olmaktadır.
Bu amaçla aşağıdaki ilaçlar önerilebilir:
Proton Pompa İnhibitörleri: Lansoprazole, omeprazole, pantoprazole gibi örnekleri olan bu ilaçlar mide asidi üretimini azaltır, iltihaplı mide dokularının toparlanmasını sağlar. Antiasitler: Mide ortamının asitlik derecesini azaltır. Magnezyum karbonat, alüminyum hidroksit, kalsiyum karbonat veya sodyum bikarbonat içerebilirler. Antibiyotikler: Bakterileri öldürmek için gereklidir. Bakterilerin ilaçlardan birine direnç göstermeleri riskine karşı genellikle iki farklı antibiyotikle tedavi başlatılır. Bizmut Subsalisilat: Kronik gastritin aşındırdığı mide dokuları üzerinde katman oluşturarak iyileşmeleri için fırsat sağlar. B12 Vitamini: Pernisyöz anemi söz konusu ise gerekli olabilir.Dikkat: NSAID ilaçlar kullanılmamalıdır. Alternatifleri için eczacınıza veya doktorunuza danışınız.
2) Tüketilmemesi Gerekenler Kronik gastrit tedavisinde, tüketilen gıdalara dikkat etmek önemli bir yer tutar.
Aşağıdaki maddelerin tüketimi kronik gastritin iyileşme süresini uzatacağı gibi, belirtilerinin de şiddetlenmesine yol açacaktır:
Asitli içecekler Domates, limon, portakal gibi asitlik düzeyi yüksek olan meyve ve sebzeler Çok baharatlı yemekler Kızartmalar Alkol, sigara ve kafein (kahve) Tam yağlı süt ürünleri Çok sıcak veya çok soğuk gıdalar Çikolata3) Gıda Ve Beslenme Önerileri Kronik gastrite iyi gelen aşağıdaki gıdaları tüketebilirsiniz:
Yağsız et Asitsiz meyveler Kefir, organik yoğurt, bifidobakteriyum veya laktobasil içeren mayalı ekmek gibi probiyotik etkili gıdalar (B12 emilimini iyileştirebilir)Ayrıca;
Uzun süre aç kalmamalısınız. Öğünlerinizi az ama sık tutmalısınız. Az miktarda sarımsak ve brokoli tüketmek bakteri iltihabını azaltabilir.
Sema 5 Yıl Önce
Siddetli kronik aktif gastrit antrum mukoza byopsi he giemza reaktif hucresel degisiklikler mevcuttur.inflamasyon:+++ aktivite:++ atrofi:_ h.pylori:++ intestinal metaplazi:_bu raporun sonucunu aciklayabilirmisiniz lutfen
Nerimanov 4 Yıl Önce
Mende antral eroziv qastrit var men olurem her gun agzim zeher tur nasil yani o dediyin mede mikrobuda var uc yildi tedave gorurem amma ilese bilmirem bu nasil olur
Osman 4 Yıl Önce
Mide ağrısı var ben de.. Bunun için kendime, kekik yağını bir bardak suyun içine 3 ya da 4 damla damlatıp ve onu içiyorum. 15 dakikaya rahatlıyorum. Ben kendim bu sayede ayaktayım.
Sabiha 4 Yıl Önce
Kronik aktif morfolojisi yanısıra reaktif rejeneratif epitelyal değişiklikler değişikler mevcuttur. Bu raporun sonucunu açıklıyabilirmisiniz lütfen