Piramit Haber

Makat Siğili Belirtileri ve Tedavisi

Sağlık

Makat siğili, cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün neden olduğu bir sorundur. Rahim ağzı kanseri veya makat kanseri gibi tehlikeli sonuçlara neden olmaz. Krem tedavileri veya basit cerrahi müdahalelerle makat siğili tedavi edilebilir.

Makat Siğili Belirtileri

Makat siğili kalem ucu kadar bir bölgede ortaya çıkarak bir bezelye tanesi kadar büyüyebilir. Nadiren daha büyük boyutlara da erişebilir. Bir yumru şeklinde hissedilebilir. Çoğu zaman herhangi başka bir belirtiye neden olmaz ancak nadiren aşağıdaki belirtiler görülebilir:

Rahatsızlık hissi Kaşıntı Akıntı Kanama

Makatta siğil herhangi bir belirtiye neden olmasa bile tedavi edilmelidir, aksi takdirde vücudun diğer bölgelerine iltihap yayılabilir.

Makat Siğili Neden Olur?

Makat siğili vakalarının %90’ı, cinsel yolla bulaşan HPV virüsünden kaynaklanır. Bu virüs direk ten teması ile bulaşır. HPV virüsü taşıyan bir bireyle oral, anal veya genital temas virüsün yayılmasına ve makat siğiline neden olabilir.

HPV virüslerinin tüm türleri makat siğiline neden olmaz. Makat siğili, cinsel ilişkiden 6-8 hafta sonra ortaya çıkabilir. Ancak çok küçük olurlarsa, yıllar boyu fark edilmeyebilir. Makat siğiline neden olan HPV virüsü türleri, rahim ağzı kanseri veya makat kanserine neden olabilen HPV virüsü türleri ile aynı değildir.

Makat Siğili Nasıl Geçer?

Makat siğili birçok kez tedavi uygulanmadan kendi kendine iyileşebilmektedir. Ancak bulaşıcı bir sorun olduğu ve vücudun başka bölgelerine yayılabileceği için fark edildikleri anda tedavi edilmelidir. Makatta siğile bitkisel tedavi olarak bilimsel olarak ispatlanmış bir yöntem henüz yoktur. Makat siğiline iyi gelen tedavi yöntemleri şunlardır:

1) Krem Tedavisi

Makat siğilinde ilk uygulanması gereken tedavilerden biri, bikloroasetik asit içeren kremlerdir. Eczaneden isteyebilirsiniz. Podofilin kremler de kullanılabilir. Ancak krem tedavisi, sadece makat dışındaki deride ortaya çıkarsa uygulanabilir. Makat siğili çok büyükse veya anüs derininde ise krem tedavisi sonuç vermeyecektir.

Podofiloks veya Condylox gibi örnekleri vardır. Makat siğilinin kaybolması için birkaç hafta boyunca kullanılması gerekebilir. Makat siğilinin bulunduğu bölgeye göre, vakaların %45-90’ını iyileştirebilir. İyileşen vakaların %30-60’ında makat siğili geri dönebilmektedir. Imiquimod (Aldara) kremin başarı oranı ise %70-85 civarındadır. Bu kremle iyileşen vakaların geri dönme riski %5-20 arasındadır. Yeşil çay ve bazı diğer bitkisel ürünlerden elde edilen Veregen veya Polifenon E. gibi yağlar da makat siğili tedavisinde kullanılabilmektedir.

2) Yakma Veya Dondurma Tedavileri

Makat siğilleri, uzman bir doktor tarafından aşağıdaki basit müdahalelerin biri veya birkaçı kullanılarak kısa süre içinde yok edilebilir:

Sıvı nitrojen: Makat siğilinin donarak düşmesini sağlar. Elektrokoterizasyon: Elektrik akımı kullanılarak makat siğili yakılır. Triklorasetik asit: Dövme sildirme işlemi esnasında kullanılan bu kimyasal, makat siğili tedavisinde de sık sık kullanılmaktadır. Lazer Tedavileri: Makat siğili bu müdahale ile kesilerek alınabilir. Genellikle diğer tedaviler sonuç vermediğinde son çözüm olarak uygulanmaktadır.

Kesin çözüm için birden fazla seans gerekli olabilir. Tüm bu müdahaleler genel anestezi gerektirmeyen, kısa sürede uygulanabilen basit yöntemlerdir.

3) Cerrahi Müdahale

Anüs derininde ortaya çıkan makat siğili çoğu zaman cerrahi müdahale gerektirir. Müdahale esnasında hasta tamamen uyutulmaz, ancak twillight anestezi denilen, müdahalenin ağrıya neden olmamasını sağlayan genel anestezi uygulanır. Ameliyat sonrasında hastanın 2-3 gün süre ile ağrı kesici kullanması gerekebilir.

Not: Makat siğilinden korunmak ve yayılmasını önlemek için cinsel ilişkide korunmaya özen gösterilmelidir. Sizde makat siğili varsa, cinsel partnerinizin de tedaviye ihtiyacı olabileceğini hatırda tutunuz.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.