Piramit Haber

Meme kanserine karşı koruyor..

Sağlık

Birleşmiş Milletler tarafından 2013 Kinoa yılı ilan edildi. Çoğumuzun belki adını duymadığı ne olduğunu bilmediği bu tahılın yetiştiği yer Güney Afrika ancak şimdi tüm Dünya'da yaygın olarak yetiştirilmekte ve tüketilmekte.

Özellikle Yaşlanmayı geciktirici etkisinden kanseri önleyici özelliğine, magnezyum eksiliğinden alerjik hastalıklara kadar her derde deva olan Kinoa’nın en önemli özelliği süper oksit dismutaz enzimi içermesi. Bu enzim yaşlanmayı geciktiriyor, cildi yıpranmaya karşı koruyor. Doku yenilenmesini sağlarken, serbest radikallerin verdiği zarardan modern yaşamın hücreleri hırpalamasına kadar koruyor. Böylece çağın hastalığı kanser hastalığını da önlemiş oluyor.
Kinoa’nın diğer tahıllardan farkı aminoasit oranının neredeyse hayvansal gıdalar kadar yüksek tahıl içeriğinin ise buğday ve pirinçten daha yüksek olması. Kinoa Magnezyum içeriği ile ödem, şişlik ve hipertansiyon gibi rahatsızlıklara birebir.

* Eğer filizlendirirseniz besin değeri daha da artıyor. Filizlendirilmiş kinoa’nın protein gücü etinkinden yüksek.

* Proteinden zengin, yağdan fakir, kolesterol yok.

* A,B, C, D, E, K vitaminleri içeriyor.

* Güçlü bir demir kaynağı; kansızlığa birebir.

* Kalsiyumdan zengin; kemik ve dişleri güçlendiriyor.

* Tüm zorunlu aminoasitleri içeriyor.

* Lifi bol; kabızlığa iyi geliyor.

* İçerdiği bitkisel kimyasalların meme kanserine karşı koruyucu olduğu düşünülüyor.

* 100 gramında 372 kalori var.
KİNOA Nasıl Pişirilir?

Kinoadan; pilav, salata, kahvaltılık, hatta un haline getirirseniz tatlı bile yapabilirsiniz. İdeal olanı pişirmeden önce kinoayı birkaç saat suda bekletmek. Bu sayede içindeki enzimler harekete geçiyor. Kinoa, 15 dakika gibi kısa bir sürede pişiyor. Eğer suda bekletmek için vaktiniz yoksa pişirmeden önce bolca yıkamalısınız. Her koşulda pişme süresi 15 dakikayı geçmiyor. Kinoayı pirinç ve bulgurun kullanıldığı her yerde kullanabilirsiniz.

Kinoa bulgur kıvamında bir tahıl olduğu için Türk damak tadına çok uygun. Baskın bir tadı ya da kokusu yok. Kendine özgün bir aroması var. Haşlandıktan sonra salatalara eklenerek soğuk da yenilebiliyor. Aynı zamanda sebze, et, balık, tavuk gibi yemeklere hoş bir tat veriyor. Kinoa pilavdan salataya kadar birçok yemeğe yakışıyor. Çorbaların içerisine konulabiliyor. Kavurup iri iri dövüldüğünde müslilere katılabiliyor. Un haline getirilirse, kurabiye, kek, hamur işlerinde, ekmek yapımında kullanılabiliyor. Garnitür olarak ise yemeklere lezzet veriyor. Taze soğan, nar ekşisi, maydanoz, domates ile kısır gibi yapılırsa çok lezzetli oluyor. Kuskus gibi pişirilip hafif sadeyağ ile döndürülüp pembeleşene kadar çevrilirse de yemek gibi yenebilir.
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.