Mide Kanaması Belirtileri
Mide kanaması belirtileri kanama miktarına ve belirtilerin ortaya çıkma anına göre değişkenlik gösterir.
Aşağıdaki belirtiler görüldüğünde mide kanaması ihtimali ciddiye alınmalıdır:
Parlak kırmızı veya kahverengi kan kusmak Siyah renkli veya katran gibi dışkı Tuvalette dışkı ile karışık koyu renkli kan görülmesiAşağıdaki belirtiler de kronik veya ani mide kanamalarında görülebilir:
Kramp şeklinde karın ağrısı (üst karında, göğüs kemiğinin hemen altında) Halsizlik Hazımsızlık, mide yanması İştah kaybı Kansızlık Nefes darlığı Baş dönmesi Nabız yükselmesi İdrarda azalma İshal Konsantrasyon bozukluğuMide Kanaması Neden Olur?
1) Ülser Veya Gastrit
Mide kanamasının en yaygın nedeni ülser veya gastrittir. Mide ülserinde mide mukozası tahriş olmaktadır. Bu tahriş alanı büyür ve bir mide damarının delinmesine neden olursa mide kanaması görülebilir.
Aşağıdaki etkenler mide ülseri veya gastriti tetikleyerek ya da etkisini artırarak mide kanamasına yol açabilir:
Alkol: Kısa zamanda çok miktarda alkol almak sık sık tahrişe ve mide kanamalarına yol açmaktadır. H. pylori ve bazı diğer zararlı canlıların neden olduğu mide iltihapları Baharatlı gıda tüketmek Sigara kullanmak Crohn hastalığı Gastritte mide mukozası delinmemiştir ancak yine de kanamaya yol açabilecek miktarda bir yara söz konusudur.2) Aspirin
Özellikle düzenli olarak kullanıldığında aspirin, ibuprofen, naproksen gibi iltihap giderici ilaçlar mide kanamasına yol açabilmektedir. Bunun nedeni sindirim sistemini tahriş etmeleridir.
Mide kanamasına yol açabilecek diğer ilaç örnekleri şunlardır:
Romatizma ilaçları Ibu-Cream Niapren Anturan3) Kanser
Mide kanseri mide kanamasına neden olabilir.
55 yaşından itibaren mide kanseri riski artmaya başlar. Sigara içmek mide kanseri riskini iki katına çıkarır. Mide iltihapları az da olsa kanser riskini artırmaktadır.Mide kanseri için diğer risk faktörleri şunlardır:
Mide ameliyatı geçirmek Pernisiyöz anemi: Bir tür B12 vitamini eksikliği Geçmişte başka bir kansere yakalanmış olmak Aile bireylerinde mide kanseri geçmişi olması4) Diğer Nedenler
Aşağıdaki etkenler de mide kanamasına neden olabilmektedir:
Dieulafoy lezyonu: Genellikle mide duvarındaki büyük bir damarın delinmesi ile ortaya çıkan durum Asit reflüsü Cam vb. keskin bir şey yutmak Plt (trombosit) düşüklüğü Stres ülseri Portal gastropati Gastrik varisMide Kanaması Tedavisi
Mide kanaması bir hastalık değil, başka bir hastalığın belirtisidir. Dolayısıyla altta yatan neden tespit edilerek tedavi edilmelidir.
Şiddetli mide kanaması olan kişinin hastaneye yatırılması gerekebilir. Aksi takdirde kişi kanının %40’ını kaybettikten sonra şoka girebilir. Kanama çok ise midenin yıkanması gerekebilir.
1) Yarayı Kapatmak
Bir doktor tarafından koterle yakma, elektrik verme, lazer veya pens atma gibi endoskopik müdahalelerle mide kanamasına neden olan yara kapatılabilir. Bu yöntemler oldukça güvenlidir ve hasta tedaviden sonra hızlıca sağlığına kavuşur.
2) İlaç Tedavisi
Aşağıdaki ilaçların doktor veya eczacı önerisi ile kullanımı çok önemlidir:
Mide asidini azaltmak için omeprazol gibi proton pompa inhibitörü ilaçlar kullanılabilir. Midenin kan, pıhtı ve yiyeceklerden arındırılması için eritromisin ve metakloropamid gibi prokinetik ilaçlar kullanılabilir. Midedeki asit üretimini kısıtlayacak asit bloker ilaçlar alınabilir. Antiasit ilaçlar da kullanabilirsiniz. Bakteriyel bir mide iltihabı söz konusu ise antibiyotik kullanımı gerekir.3) Ülser Kaynaklı Kanama Tedavisi
Günde beş porsiyon meyve ve sebze tüketmek lifçe zengin beslenmenizi sağlar, ülser riskini düşürür ve mide kanserine yakalanma ihtimalini azaltır.
Ayrıca ülser için şunlara dikkat etmeniz gerekir:
Aspirin, ibuprofen gibi kanamaya neden olacak ilaçları bırakın ve alternatif tedavi için doktorunuza başvurun. Sigara içmeyin, kahve ve alkol tüketmeyin. Nikotin ve kafeinden uzak durun. Daha çok soya fasulyesi, baklagiller, siyah üzüm, brokoli ve elma tüketin. Probiyotik destek kullanmanız gerekebilir. Bu durumu doktorunuza veya eczacınıza danışın. Aynı amaçla yoğurt da tüketebilirsiniz.4) Sonraki Ameliyatlar
Mide kanamasına yol açan mide ülseri için sık sık ameliyat gerekmektedir. Doktorunuz aşağıdaki ameliyatlardan birini önerebilir:
Vagotomi: Beyinden mideye asit üretmesi için sinyal gönderen sinir üzerine yapılan operasyondur.
Antrektomi: Mide asidinin azaltılması için alt kısmından parça alınması ameliyatıdır.
Piloroplasti: Yiyeceklerin daha kolay geçmesi için mide tabanının genişletilmesidir.
wamberry 6 Yıl Önce
çok super