Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Kök Hücre ve Gen Tedavileri Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (KOGEM) yapılan bir çalışmayla, bir tür kemik iliği kanser türü olan ''plazma hücre kanseri'' olgularından hücreler elde edilip embriyon dönemine dönüştürerek bu hastalığın oluşma mekanizması tespit edilecek.
KOGEM Müdürü Prof. Dr. Erdal Karaöz, yaptığı açıklamada, modern tıbbın geleneksel tedavi yöntemleriyle tedavi edemediği bir çok hastalığın tedavisinde kök hücre araştırmalarının büyük önem taşıdığını belirterek, bu bağlamda çabaların hala bütün dünyada devam ettiğini söyledi.
Karaöz, Yamanaka'nın bu alandaki çalışmaları sonucunda 4 farklı geni bir vücut hücresinin genomuna sokarak bir ''fibroblast'' hücresini yeniden embriyonik döneme dönüştürmeyi başardığını vurgulayarak, bu çalışmasından dolayı bu yıl Nobel Tıp Ödülü'ne layık görüldüğünü dile getirdi.
'Programlanmış hücrelerle hastalıklara çözüm'
'Programlanmış hücrelerle hastalıklara çözüm'
Piramit Haber Piramit Haber
Sağlık
KOÜ' de yapılan çalışmayla,''plazma hücre kanseri'' olgularından hücreler elde edilip embriyon dönemine dönüştürerek bu hastalığın oluşma mekanizması tespit edilecek.
Paylaş: