Piramit Haber

Rahim Ağzı İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Sağlık

Rahim, kadın gebelik organıdır. Rahmin vajinaya bağlandığı kısma rahim boynu veya rahim ağzı denir. Meninin rahme taşınmasını sağlar. Rahim ağzı iltihabı toplumda çok sık karşılaşılan bir sorundur.

Rahim iltihabı dişi üreme organlarının bir enfeksiyondur. Cinsel yolla bulaşan bakteriler vajinadan rahme, fallop tüplerine veya yumurtalıklara yayıldığında ortaya çıkar. Genellikle hiçbir belirti veya semptom göstermez.

Rahim Ağzı İltihabının Belirtileri Çoğu hasta herhangi bir belirti fark etmez. Çoğu vakanın varlığı, jinekolog tarafından başka nedenlerle yaptırılan Pop-Smear testleri ile ortaya çıkmaktadır.

Ancak şu belirtiler bazı vakalarda görülebilir:

Yeşil renkte akıntı, kahverengi renkte akıntı veya sarı renkte vajinal akıntı. Akıntı irin benzeri olabilir ve bazen kötü kokabilir. Sık idrara çıkma, idrarda yanma, vajinada kaşıntı Cinsel ilişki esnasında ağrı Adet döneminden bağımsız olarak cinsel ilişki sonrasında kanama Nadiren vajina veya alt karında ağrı, baskı veya ağırlık hissi, bel ağrısı İltihabın diğer organlara sıçraması halinde ateş ve hâlsizlik

Rahim Ağzı İltihabının Nedenleri

1) Korunmasız Cinsel İlişki Cinsel ilişki esnasında bulaşan bakteri ve virüsler iltihaba neden olabilir. Bu bakteri veya virüslerin neden olduğu hastalıklara Kilamidya, Gonora, Trikomonas, Genital Herpes, genital siğil örnek verilebilir.

2) Alerjik Tepki Kadın vücudu sperm öldürücü (kontraseptif, spermisidal) kremlere, prezervatifteki lateks maddesine, banyo tuzu veya vücut temizleyiciler gibi kimyasallara karşı alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu durumda rahim ağzı iltihabı oluşabilir.

3) Tahriş Rahim ağzını tahriş etme potansiyeli olan maddeler rahim ağzı iltihabına neden olabilir. Bunlara duş kimyasalları, kozmetik ürünler, tamponlar, gebelikten korunma yöntemi olarak kullanılan diyafram, spiral, pessary ve cervical cap örnek verilebilir.

4) Yetersiz Temizlik Vücut temizliğine dikkat edilmediği durumlarda, normalde miktarlarda vücutla barışık olan bakteri yoğunluğu çok artarak rahim ağzı iltihabına neden olabilir.

5) Hormon Dengesizliği Düşük östrojen seviyesi veya yüksek projesteron seviyesi, vücudun iltihap oluşumuna karşı dayanıklılığını kırabilir.

6) Kanser Nadiren rahim ağzı kanseri veya kanser tedavisi ( radyoterapi ve kemoterapi ) rahim ağzı iltihabına neden olmaktadır.

Rahim Ağzı İltihabının Tedavi Yöntemleri

1) Antibiyotik Tedavisi Enfeksiyon kaynaklı hastalıklarda antibiyotikler (bakteri kaynaklı oranlarda), antiviral (virüs kaynaklı olanlarda) veya mantar önleyici ilaçlar kullanılır.

2) Hormon Tedavisi Özellikle menapoza giren kadınlarda östrojen ve projesteron hormon terapileri uygulanabilir.

3) Alerjenlerden Kaçınmak İltihap sebebi alerji ise alerjen madde tespit edilerek ondan uzak kalınmalıdır.

4) Tahrişi Durdurmak Rahim ağzını tahriş eden diyafram ve tampon gibi maddeler çıkarılmalı veya tahriş etme nedeni tespit edilerek daha sağlıklı yerleştirilmelidir.

5) Doktor Tavsiyesi Olmayan Tedavilerden Uzak Durun Vajinal bölgeye tedavi amacı ile uygulanan yoğurt veya benzeri maddeler, iyileştirmekten öte vakanın daha da ciddileşmesine neden olabilir. İlaç tedavisine öncelik verilmelidir.

6) Ameliyat
Şiddetli vakalarda kriyocerrahi (dondurma), elektrokoterizasyon (yakma) veya lazer ile rahim ağzındaki bazı dokular yerinden çıkarılabilir.

Yorumlar (1)

derya kaya 5 Yıl Önce

Rahimlik yerimde iltihap geliyor ve kaşıntı var

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.