Rahim Büyümesi Tehlikeli midir?
Çoğu kadın hastaneye gitmeden önce rahim büyümesi olduğunu bilmez. Nadiren karında şişkinlik veya mideye bastırdıklarında garip bir şey hissederler. Ama yine de rahim büyümesi teşhisi genelde sürpriz olacaktır. Eğer doğal nedenlerle rahim büyümesi varsa endişeye gerek yoktur. Rahim fibroidi hastalığı durumunda ise hastanın izlenmesi gerekir.
Rahim büyümesi, sadece rahim kanseri durumunda bir tehlikeye işaret eder. Ama rahim büyümesi genelde rahim kanseri anlamına gelmez.
Rahim Büyümesi Belirtileri
Rahim normalde küçük bir elma veya yumruk kadardır. Rahim büyümesi durumunda bu hacim artar ve civar dokulara baskı yapar.
Büyümenin ne kadar fazla olduğuna göre şu belirtiler oluşabilir:
Alt karında ve kasıklarda ağrı İdrar tutamama Şişkinlik, gaz sıkışmaları, kabızlık veya ishal gibi sindirim problemleri Migren ve baş ağrıları Bacaklarda veya leğen kemiği bölgesinde ağrı Cinsel ilişki esnasında ağrı Kansızlık, ağır adet görme, düzensiz adet görme, adet aralarında kanama gibi adet sorunları Hamile kalamama, düşük riskinde artışBu belirtilerin büyük kısmı hastalıklardan kaynaklanan rahim büyümesinde görülür. Ancak hamilelik gibi rahim büyümesine neden olan bazı doğal etkenler de bu belirtilerin birinin veya birkaçının görülmesine yol açabilir.
Rahim Büyümesi Neden Olur?
1) Doğal Etkenler
Hamilelik: Bebek, rahmin içinde büyür. Hamilelikle birlikte değişen hormonlar, bebeğin büyümesini sağladığı gibi rahim büyümesini de sağlar. Rahmin doğumdan hemen önceki boyutları, hamilelikten önceki boyutlarının yaklaşık beş katı olmaktadır.
Menopoz: Menopoza girmek üzere olan kadında oluşan hormon değişimleri, hamileliğe benzer etkilere yol açarak rahim büyümesine neden olabilir.
Adet Döngüsü: Doğal bir adet döngüsünün başlangıcında kanama ile birlikte rahim iç duvarı dökülür. Kanama bittikten sonra kadını hamileliğe hazırlayan östrojen hormonu, rahim duvarının tekrar büyümesini sağlar. Bu durumu rahim kalınlaşması şeklinde de ifade edebiliriz.
2) Rahim Fibroidi
Doğal etkenlerden kaynaklanmayan rahim büyümesinin en sık görülen nedeni rahim fibroidleridir. Rahim duvarında görülen bu iyi huylu oluşumlar, otuz ile kırk yaş arasındaki kadınlarda çok yaygın olarak görülmektedir. Kanama sorunlarına ve ağrıya neden olabilir.
3) Adenomiyozis
Adenomiyozis, rahim iç zarındaki hücrelerin rahmin kas dokusuna doğru büyümesi durumudur. Rahim ameliyatı olan kişilerde ve sezaryenle doğum yapmış kadınlarda sık görülmektedir. Rahim büyümesine neden olabileceği gibi, şiddetli ağrıya ve ağır adet görmeye de yol açabilir.
4) Rahim Kanseri Ve Diğer Nedenler
Rahim büyümesinin nedeni nadiren rahim kanseri veya endometriyum (rahim içi zarı) kanseri olabilir. 50 yaşından daha küçük olan bireylerdeki rahim büyümesi nedeninin rahim kanseri olma ihtimali çok düşüktür.
Rahim büyümesi, aşağıdaki etkenlerden de kaynaklanıyor olabilir:
Polikistik over sendromu Yumurtalık kistleri Pelvik konjesyon sendromuRahim Büyümesi Tedavisi
Rahim büyümesi durumunda ilk aşama sebebi ortaya çıkarmaktır. Bu yüzden bir jinekoloji doktoruna görünmek gerekir.
1) Rahim Fibroidi Tedavisi
Radyoloji uzmanı bir doktor, kasık bölgesinde açtığı ufak bir kesiden girerek rahim fibroidi embolizasyonu uygulayabilir. Genel anestezi gerektirmeyen bu tedavide, rahim fibroidine sağlanan kan desteği kesilerek fibroidin küçülmesi ve düşmesi sağlanır. Manyetik rezonans tedavileri veya rahmin alınması gibi bazı cerrahi müdahaleler de uygulanabilir.
2) Doğal Tedaviler
Rahim büyümesi, neden olan etkene göre tedavi edilmelidir. Aşağıdaki bitkisel tedaviler, bazı tür rahim büyümesi vakalarına iyi gelebilir:
Hayıt: Progesteron hormonu seviyelerini yükseltir. Bu sayede fibroid belirtilerinin azalmasını sağlayabilir. Soya: Soya fasulyesi ve tofu gibi soya içeren ürünler, kadın vücudundaki östrojen üretimini azaltarak östrojen kaynaklı rahim büyümesinin önüne geçebilir. Keten tohumu: İçerdiği yüksek orandaki omega 3 yağ asidi ve lifler sayesinde rahim üzerinde oluşabilecek herhangi bir iltihabın azalmasını ve iyi huylu anormal oluşumların küçülmesini sağlayabilir.Rahim büyümesinin nedeni teşhis edilmeden ve doktor tavsiyesi olmadan gıda takviyeleri kesin çözüm olarak görülmemelidir.