Seboreik dermatit, akneden sonra en sık karşılaşılan cilt iltihabıdır. Kesin tedavisi yoktur ancak krem tedavileri sayesinde belirtileri en aza inecektir.
Seboreik Dermatit Belirtileri
Seboreik dermatit kızarıklık şeklinde ortaya çıkan, cilde yağlı ve pullu bir görünüm veren bir cilt hastalığıdır.
Ciltteki yağ bezlerinin yoğun olduğu aşağıdaki yerlerde daha sık görülür:
Saç derisi Kaş çevresi Göz kapağı Burun duvarları ve kırışıkları Dudaklar ve çevresi Kulak arkası, kulak dışı Göğsün ortası SırtSeboreik dermatit genel olarak aşağıdaki belirtilere yol açabilir:
Ciltte kızarıklık Büyük bir alanda görülen kızıl plaklar Cildin yağlı ve yapışkan bir hal alması Cildin kabuklanması. Bu kabuklanma beyaz ve pul pul olabilir; veya sarımsı, yağlı, yapışkan kepeklenme şeklinde olabilir. Kaşıntı (iltihap kaptıysa kaşıntı şiddetlenebilir) Kepek Saç kaybı, kıl dökülmesiBebeklerin saçlarında görülen konaklar da seboreik dermatitin bir türünden kaynaklanmaktadır.
Seboreik Dermatit Neden Olur?
1) Cildin Yağlı Olması
Seboreik dermatitin neden ortaya çıktığı henüz tüm yönleriyle anlaşılamamıştır. Ancak yoğun yağ (sebum) üretimi olan bölgelerde daha çok ortaya çıktığı için, cildin yağlı olmasının seboreik dermatite zemin hazırlayabileceği düşünülüyor.
2) Cilt Mantarları
Seboreik dermatit hastalarının birçoğunun cildindeki mantar ve maya sayısı artmaktadır. Ancak mantarların mı seboreik dermatite neden olduğu yoksa seboreik dermatitin yan etkisi olarak mantarların mı çoğaldığı net değildir.
Mantar ilaçlarının seboreik dermatite iyi gelmesi, bizi seboreik dermatitin bir mantar iltihabı olduğu düşüncesine itiyor. Ancak bu teori henüz kabul edilmiş değildir.
3) Vücut Dengesinin Bozulması
Doktorlar hormon seviyelerindeki dalgalanmaların, vücudun bağışıklık sistemindeki zayıflamanın ve gıdasız kalmanın bir araya gelerek seboreik dermatite zemin hazırlayabileceğini düşünüyor.
Aşağıdaki etkenler de riski artırıyor:
Stres ve yorgunluk Kötü hava koşulları (çok kuru, sıcak, soğuk veya nemli havalar) Cildin temizlenmemesi, sabun kullanılmaması Alkol içeren cilt losyonları ve kremler kullanmak Aşırı kilolu olmak4) Merkezi Sinir Sistemi Hastalıkları
Seboreik dermatit hastalarının neredeyse hiçbirinde başka bir sağlık sorunu görülmüyor. Ancak yapılan araştırmalar merkezi sinir sistemini etkileyen aşağıdaki hastalıklarla seboreik dermatitin ilişkili olduğunu ortaya koydu:
Parkinson hastalığı Kafa yaralanmaları Felç HIV (AIDS)Seboreik Dermatit Tedavisi
1) Belirtileri Yatıştırın
Seboreik dermatitin kesin çözüm sağlayan bir tedavisi yoktur. Ancak aşağıdaki öneriler, ortaya çıkan farklı sorunlarda etkili sonuçlar sağlar:
Cilt döküntülerinden kurtulun: Bu amaçla keratini ve deriyi çözebilen “keratolitik” solüsyonlarla cildinizi temizleyebilirsiniz. Salisilik asit, laktik asit, üre ve propilen glikol keratolitik etkilidir.
Mantar kremleri: Mantar kremleri seboreik dermatite iyi geliyor. İltihaplı cilt bölgesindeki Malassezia gibi maya ve mantarlardan kurtulmak için ketokonazol veya siklopiroks içeren krem veya şampuanlar kullanabilirsiniz.
Bu ilaçlara dirençli olan vakalarda çinko priton veya selenyum sülfür içeren krem ve şampuanlar kullanabilirsiniz.İltihabı dindirin: Aniden ortaya çıkan veya birden şiddetlenen seboreik dermatit ataklarında hafif kortikosteroid kremleri işe yarayacaktır.
2) Diğer Krem Ve İlaç Tedavileri
Kortikosteroid kremlerin sık kullanılması gerektiği vakalarda kalsinörin inhibitörü kremler kullanılır. Bu sayede yüz cildinde oluşabilecek yan etkiler en az seviyeye indirilir. Pimekrolimus kremi, takrolimus merhemi gibi örnekleri vardır.
Yetişkinlerde görülen ısrarlı vakalarda itrakonazol içeren ilaçların veya tetrasiklin içeren antibiyotiklerin oral yoldan alınması gerekebilir.
3) Fototerapi
Fototerapi birçok farklı cilt iltihabında olduğu gibi seboreik dermatitte de başarılı sonuçlar veren bir tedavi yöntemidir. Işık tedavisi veya helyoterapi olarak da bilinir. Tedavi esnasında ultraviyole ışınlar da dahil olmak üzere, spektrumdaki birçok farklı ışın cilde uygulanır.
4) Saç Derisi Tedavisi
Ağırlıklı tedavi, şampuan kullanımı şeklindedir.
Aşağıdaki bileşenleri içeren şampuanlar hem seboreik dermatite iyi gelecek, hem de kepek oluşumunu azaltacaktır:
Ketokonazol Siklopiroks Selenyum sülfür Çinko priton Katranlı sabun Salisilik asitBu şampuanların haftada iki kez en az bir ay boyunca kullanılması gerekir. İhtiyaç duyulduğu takdirde bu süre uzatılmalıdır.
Ayrıca;
Steroid saç uygulamaları kaşıntıyı azaltır. Günde bir kez birkaç gün boyunca uygulanabilir. Pullanan bölgelere katran kremi sürülerek birkaç saat bekledikten sonra şampuanla yıkanabilir.5) Yüz, Kulak, Göğüs ve Sırt Derisi Tedavisi
Etkilenen bölgeyi, sabun içermeyen losyonlarla temizleyin. Ketokonazol veya siklopiroks içeren kremleri günde bir kez 2-4 hafta boyunca uygulayın. İhtiyaç devam ederse süreyi uzatın. Hidrokortizon kremleri de önerilebilir. Bazen de daha güçlü steroid kremler önerilebilir. Steroid krem yerine kalsinörin inhibitörleri de önerilebilir.
Çilem Demircan 6 Yıl Önce
Madde madde çok güzel anlatım. Sağolun.
Zeynep 6 Yıl Önce
Bilgilendirme için çok teşekkür ederim.
Emin 6 Yıl Önce
Kortizonlu ilaç kullanmayın işe yaramıyor ve deriyi inceltiyor. Blue cap , sebclair iyi geliyor saç için vichy şampuan ve yağlı baharatlı, asitli gıdalardan uzak durun.