Derinin alt tabakasında oluşan yağ bezeleri sonucu sivilceler yani akneler oluşmaktadır. Bu cildin altında oluşan yağ bezeleri cildin üzerine çıkamadığı için sivilce problemi olarak kendini gösterir. Her yaşta insanda görülen bu deri hastalığı daha çok ergenlik dönemindeki gençlerde kendilerini göstermektedir.
Sivilce sorunu yaşayan ve sivilce sorunu yaşamayan bir çok kişiye göre sivilce pislikten kaynaklanan bir hastalık olarak görülmektedir. Lakin bu olay çok farklı bir durumdur. Sivilcenin oluşumunda asıl neden kir veya pislik değildir. Buradan da anlıyoruz ki yüzümüzü sürekli yıkarak temiz tutmamızın sivilce oluşumunu engellemeyeceğidir. Ama yüzümüzü sürekli yıkarak cildimizdeki ölü derileri atarız ve aşırı yağlanmayı engelleriz. Anlattığımız gibi sivilce sorununun asıl kaynağı deri altındaki yağlanma olayıdır. Bundan dolayı da yüzümüzü sürekli yıkamamız sivilcelerden tamamen kurtulmamıza neden olmayacaktır. Bazı kişilere göre alkol sivilceleri yok etmektedir. Ama bu düşünce de doğru bir düşünce değildir. Hatta içerisinde alkol bulunan ürünler yüzümüze daha fazla zarar verebilir. Sizde sivilce sorunu yaşıyorsanız günde 2 defa yüzünüzü sivilce sabunuyla yıkamanız yeterli olacaktır. Sivilce sabunuyla yüzünüzü yıkayarak yüzünüzdeki aşırı yağlanmada kurtulursunuz ve aynı zamanda zararlı bakterilerden de kurtulmuş olursunuz.
İÇİNDEKİLER
Sivilceler Genel Tanımı Sivilce Neden Çıkar? Sivilce Kimlerde Çıkar? Sivilce Hakkında Bilinen Yanlışlar Sivilce Genetik Bir Sorun Mudur? Sivilcelerden Korunma Ergenlik Dönemindeki Sivilceler Nasıl Kozmetik Ürün Kullanmalıyız? Sivilceden Korunma Yolları Sivilce TedavisiSivilceler Genel Tanımı
Sivilceler yani diğer adı ile akne. 14 yaşının üstündeki genellikle ergenlik döneminde olan gençlerde görülen bu hastalık için insanlar her yolu denemeye çalışır. Bu denemeler sonucunda kimileri yüzünü daha kötü hala getirebilirken kimilerinde hiçbir şey değişmez ki yüzündeki sivilceleri geçen çok az insan vardır. Sivilceler en çokta ilaç fabrikalarına yaramaktadır bu hastalık için bir çok ürün çıkartırlar fakat bir çoğu işe yaramaz olan para tuzaklarından ibaret olur. Aslında insan sivilcelerini yok etmeye çalışmasa belkide o sivilceler zamanla yok olacaktır. Fakat insanoğlunun sabırsızlığı ve dış görünüşüne verdiği önem nedeniyle hastalığı hemen yok etmeye çalışır özellikle de dış görünüşüne önemli olduğu düşüncesinde olan ergenlik dönemindeki gençler fakat şu ana kadar bu hastalığı çok çabuk yeneni görmedim ve göreceğimi de pek sanmıyorum. Peki hiç mi çözümü yok bu sivilcelerin? diyenler mutlaka olacaktır. Onlara da bir cevap vermek gerekirse düşünmeden zaman diyebilir. Tabi ki bu süreci hızlandırmak isteyenler için birkaç çözüm yokta değil ; Deniz suyu , güneş gibi doğal varlıklarda sivilcelere iyi gelmektedir. İçinde ne olduğu bilinmeyen kimyasallar yerine bunlar gibi doğal varlıklar her zaman en iyi çözümdür.
Sivilce Neden Çıkar?
Yüzümüz dışında vücudumuzun her hangi bir bölgesinde normal bir ciltte sivilcenin çıkma sebebi genellikle bu bölgelerin hava almama sorunu yüzünden çıkmaktadır. Yağlı bir cilde sahipseniz sivilcenin çıkma nedeni cildinizin özelliğinden dolayıdır ama normal bir cilde sahip kişilerin genellikle sıcak havalarda cildinizin hava almaması sonucu sivilce çıkmaktadır. Hangi bir neden ile cildinizde sivilce çıksa da sakın sivilcenizi elinizle veya başka bir eşya ile patlatmayınız. Ve de her hangi bir kimyasal ilacı cildinizdeki sivilcelere sürmeyiniz. Bunları dinlemeyip yaparsanız cildinizde sivilce sayısı çoğalır ve de kalıcı izler kalabilir. En doğru karar cildinizde çıkan sivilceyi normal sürecine bırakınız bu karar en doğru seçim olacaktır sizin için. Günlük olarak sivilcenin çıktığı bölgeler düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir. Sivilce sorunu yaşıyorsanız kesinlikle temizlik sırasında kese kullanmayınız. Aksi taktirde kese cildinizdeki sivilcelere zarar verebilir ve bu da ileri zamanlarda cildinizde iz bırakabilir. Bu yüzden de keselenmekten uzak durunuz. Ve sigara içen birisi iseniz bu alışkanlığınızdan uzaklaşın. Çünkü sigara içenlerde sivilce çıkma oranı daha çoktur.
Sivilce Kimlerde Çıkar?
Kadın, erkek, çocuk veya yetişkin demeden herkeste çıkma ihtimali vardır sivilce sorununun. En fazla ergenlik dönemindeki gençlerde görülmektedir yani 11 ila 17 yaş arasında görünen bir cilt hastalığıdır. Ergenlik döneminde insanların vücudunda bir takım değişiklikler olduğundan dolayı en çok bu dönemde görülür. Her yaşta görür ama en çokta bu ergenlik döneminde karşımıza çok çıkan bir cilt hastalığıdır. Çünkü ergenlik döneminde vücudumuzdaki aşırı hormonel değişiklikler yağlanmaya sebep olur bu yağlanmada sivillerin ortaya çıkmasına neden olur. Ama şuna çok dikkat etmemiz gerekmektedir, sivilce problemi gelip geçici bir sorun değildir. Eğer doğru tedavi uygulanmazsa ciddi sorunlar yaşatabilir insan ömür boyu… Ama tedavisi olan bir cilt problemidir.
Kendi kendinizin doktoru olmayınız. Sivilceleriniz çok olabilir ama belkide zararsızdır. Bu yüzden kendiniz karar vermeden bir uzmana gösteriniz ve o uzmanın söyledikleri önerileri dikkate alarak tedaviye başlayınız. Çünkü her sivilce tedavi gerektirmeyebilir.
Sivilce tedavisinde 2 tür sivilce tedavisi vardır. Bunların birincisi cildin üzerinden krem tarzı ilaçlarla ikincisi ise; antibiyotik tarzı ilaçlar ile yapılmaktadır. Bazı ciddi sorun yaşayan kişilerde bu iki yöntemde uygulanabilir. Bu sivilce tedavisi sonucu kişiler sivilce sorunundan kurtulma imkanları vardır ama cildinizde küçük izler kalabilir. Ve unutmayın sivilce tedavisi uzun süren bir tedavidir bu yüzden de sabırlı olmanız gerekmektedir.
Sivilce Hakkında Bilinen Yanlışlar
Sivilce sorunundan daha hızlı kurtulmak istiyorsanız, sivilce hakkında söylenen yanlış bilinen bilgilerin doğrularını öğrenmeniz gerekir. Mesela vücudun bir çok yerinde sivilce çıktığı doğru bilgilerden biridir. Daha çok yüz bölgesinde kendini göstermektedir sivilceler ama yine de vücudun farklı yerlerinde de görülmektedir. Genetik ve fiziksel özellikler sivilcenin oluşumunda etkili olan iki önemli faktördür. Bunlarda sivilce hakkında söylenen doğru bilgilerdir. Başka bir doğru bilgi ise de; sivilcenin her yaşta çıkmasıdır. Ama en çok da kendini gelişmekte olan gençlerimizde kendini göstermektedir. Çünkü gençlerimizde hormonal değişiklikler olmaktadır. En çok söylenen yanlışlardan biride; sivilcenin yoğun olduğu bölgelerde lokal tedavidir. Ama bu yanlış bir bilgidir. Örnek vermek gerekirse; yüz bölgesinde oluşan sivilceleri tedavi etmek için, tek tek sivilceleri değil komple yüzü temizlemek lazımdır. Daha doğrusu bölgesel değil genel bir temizlik yapılması yani tedavi yapılması gerekmektedir. Gözle görülmese de sivilce derinin altındaki yağlar yoluyla cildin her yerine yayılabilir. Bu yüzden de bölgesel değil genel bir tedavi şarttır. Başka bir yanlışta şudur; bir kişide sivilce yapan gıda başka birinde de sivilce yapacak diye bir şart yoktur. Bu bilgi bilimsel bir bilgi değildir. Kişilerin biyolojik özellikleri farklı olduğundan dolayı bazılarında besinler sivilce yaparken, bazılarında ise sivilce yapmaz. Son olarak sivilce sıkmak kalıcı lekelere sebep olmaktadır. Bu bilgide doktorlar tarafından onaylanmıştır. Yani kesin bir bilgidir.
Sivilce Genetik Bir Sorun Mudur?
Genellikle çoğumuz ergenlik döneminde sivilce sorunuyla karşı karşıya kalmaktayız. Bunun asıl nedeni vücudumuzdaki genetik değişikliklerdir. Vücudumuzdaki değişiklikler sırasında vücut androjen hormonu salgılamaktadır ve bu salgılanan hormonda gereğinden fazla yağ oluşumuna neden olmaktadır. Gereğinden fazla oluşan yağda kendini sivilce olarak göstermektedir. Sivilcesi olan herkese tedavi uygulamak gerekmez. Tedavi için ciddi bir sivilce sorunu olması gerekmektedir. Bazı kişilerin ciddi sivilce sorunu olmaktadır. Ciddi sivilce sorunun altında yine genetik faktörler yatmaktadır. Genetik özellikler yüzünden sivilcelenme olmaktadır. Ergenlik dönemlerinde anne ve babanızda sivilce sorunu varsa, büyük ihtimalle de sizde de sivilce sorunu olacaktır. Eğer böyle bir durum varsa anne ve babanız sizi önceden uyarması gerekmektedir. Sizde ona göre önlem alabilirsiniz. Eğer anneniz ve babanız sizi uyarmayı unutmuşsa siz onlara sorabilirsiniz ve ona göre erken önlem alabilirsiniz. Unutmayın ki sivilce sorunu tedavisi olan bir sorundur. Bu yüzden de sivilce sorununu fazla kafanıza takmayınız ve stres olmayınız. Çünkü günümüz şartlarında her türlü sivilcenin bir tedavisi vardır.
Sivilcelerden Korunma
Sivilce çıktıktan sonra onu yok etmek, patlatmak, kurutmak gibi yöntemler deneriz. Fakat asıl marifet sivilce çıkmadan önce önlemler almaktır. Ayna karşısında saatlerce yüzümüzle oynamak, özellikle çene burun ve alın bölgelerimizdeki siyah noktaları sıkmak, sivilcelere yol açar. Sizinde bildiğiniz gibi sivilceler ciltte yağlanma sonucu oluşur. Parmak uçlarımızda ki cilt yağları bu bölgelerle temas ettiği taktirde yağlanmalar sonucunda sivilceler oluşur. Kısacası yüzümüzün güzelliği ve sağlığı için ayna karşısında saatlerce yüzümüzle oynamayalım.
Bayanlarda sivilce daha çok regl döneminde ortaya çıkar.
Sivilcenin çıkmasını önlemek için yapılacak en güzel önlem yüzümüzü kaliteli bir sabunla her gün -özellikle dışarıdan geldiğimizde- güzelce yıkamalı ve iyi durulamalıyız.
Kış gelip de sivilceler belirmeden önce mutlaka dermatoloğunuz ile görüşün. Çünkü, yaz aylarında kuruyup hassaslaşan cildiniz, tatil öncesinde uyguladığınız sivilce tedavisini tekrarlamanızdan zarar görebilir.
Ergenlik Dönemindeki Sivilceler
11 ile 17 yaş arasındaki gençlerimizin en büyük şikayetlerinden biri de sivilce sıkıntısıdır. Bu sivilce sıkıntısından en çok dert yanan kesim erkeklerden daha çok kızlardır. Çünkü kızlar bu yüzlerinde çıkan sivilceler yüzünden çirkin göründüklerini sanmaktadır. Ve zamanlarının büyük bir kısmını ayna karşısında yüzlerindeki sivilceleri yok etmek için çalışırlar. Gençlerin bu sorunu yaşamalarının nedeni; bu yaşlarda normalden daha fazla sıkıntı yaşamaktadırlar ve bu yüzden de stresli olmaktadırlar. Ergenlik dönemindeki gençlerimiz strese girdikçe de kendilerini abur cubura koşarlar ve bu gereksiz besinleri aşırı tüketirler. En önemli sorunlardan bir başkası da 11 ile 17 yaş arasında bir takım fiziksel değişikliklere maruz kalırlar. Bazı gençler bu dönemi normal geçirirken bazıları ise sorunlu geçirmektedir. Bu zorlu geçiren gençlerde de aşırı sivilce çıkmaktadır. Diğerlerinde ise hiç çıkmayabilir. Tabi bu olay insanın cilt özelliğine ve vücutlarında ki yağ oranlarına bağlıdır. Sivilcenin genetik yapıyla bir bağlantısı vardır. Ailenizde sivilce sorunu yaşayan birisi varsa sizde de büyük ihtimalle sivilce sorununuz olacaktır. Siz siz olun sivilcenin üzerine her hangi bir nemlendirici krem sürmeyiniz aksi takdirde cildiniz daha fazla yağlanabilir.
Nasıl Kozmetik Ürün Kullanmalıyız?
Sivilce için çok fazla bir önemi olmayan makyaj ürünleri vardır. Bunların başında rimel, göz kalemi kullanımı vardır. Ama daha önce de anlattığımız gibi kozmetik ürünlerinizi seçerken çok dikkatli olmanız gerekmektedir. Seçtiğiniz kozmetik ürünler alkol ve yağ içermeyen ürünlerden oluşması lazımdır. Sivilceli yüzünüze sürdüğünüz fondöten, pudra veya allık benzeri ürünler içinde ne alkol ne de yağ bulunmaması gerekmektedir. Satın almak istediğiniz kozmetik ürünlerin üzerinde mutlaka şu yazı ( non – comedogenic ve oil – fee ) olması gerekmektedir. Bu yazıyı görmezseniz sakın bu kozmetik ürünleri satın almayınız. Elinizden geldiğince parlak göz farları, allık ve de pudra kullanmamaya gayret gösteriniz. Bu tip kozmetik ürünlerin içinde mika minerali bulunur. Bu mineral de cildinizdeki gözenekleri tıkamaktadır. Aşırılıktan uzak durmaya gayret gösteriniz daha az parıltılı ürünler kullanmaya çalışınız. Tabi ki de bu tip ürünleri kullanan kişiler her akşam ciltlerini temizlemesi gerekmektedir. Yazının başında da anlattığımız gibi temizlik ürünlerinizde yağlı ürünler olmaması lazımdır. Bu tarz kozmetik ürünler şakak kesiminde gereğinden fazla yağlanmaya sebebiyet vermektedir.
Sivilceden Korunma Yolları
Bir kişinin yaptığı hataların başında gelmektedir sivilce patlatma işi. Bu yanlış yöntemi sivilcelerden kurtulmak için yapıyoruz ama bu yöntem çok yanlış bir yöntemdir. Biliyoruz ki erken teşhis çok önemlidir. Sivilce konusunda da erken teşhis çok önemlidir. Sivilce çıktıktan sonra değil de önceden önlem alırsak daha mantıklı olacaktır. Sivilcelerin yüzümüzde çıkma sebeplerin başında yüzümüzle gereğinden fazla oynamamızdır, cildimizde çıkan siyah noktaları elimizle sıkıp patlatmamızdır. Sivilce çıkmasının asıl nedeni cildimizde ki aşırı yağlanmadır. Yüze fazla dokunmayın diyoruz çünkü parmak uçlarında yağlar bulunmaktadır ve bu yağlar da yüzünüze dokundukça cildinize geçmektedir. Ve bunların sonucunda da sivilce ortaya çıkmaktadır. Şunu iyice anlamak lazım. Sivilcelerden kurtulmak için yüzünüzle gereğinden fazla oynamayın. Ergenlik dönemlerin dışında bayanlarda sivilce daha çok regl dönemlerinde çıkmaktadır. Sivilceye karşı en iyi önlemlerin başında yüzümüzü düzenli bir şekilde iyi bir sabunla yıkamak yeterlidir. Dışarıdan geldiğiniz her zaman yüzünüzü yıkamayı unutmayınız ve yine belirtmekte fayda var elinizle yüzünüze dokunmaktan vazgeçiniz.
Sivilce Tedavisi
Sivilce tedavisi öncelikle hemen sonuç vermeye bilir. Önerileri yaklaşık 8 hafta uygulamamız gerekir. Hem sivilceler azalmaya baslamadan dahada kötüye gidebilir. 8 Haftaya kadar hiç bir gelişme olmadıysa uzmana bir kişiye görünmeniz gerekir.
Sivilceleriniz size çok fazla bir sıkıntı veriyorsa ve basit uygulamaların işe yaramayacağı kadar sorun büyükse , derinizde iz bırakıyorsa mutlaka uzman bir doktora başvurmanızı tavsiye ediyoruz. Doktorunuz sivilcenizin durumuna bakarak size kremler verebilir. Belki oral antibiyotik tedavisi de lazım olabilir.
Sivilce Tedavi Kremi Nedir?
Sivilce tedavisinde kullanılan kremler yüzünüzdeki yağ kanallarını açarak tıkanmasını önler. Böylece tedaviden sonra sivilce oluşmasını da engeller. Tedavide kullanılan antibiyotikler ise sivilce oluşumunda katkısı bulunan bakterileri yok eder.
Sivilce sorunlarınız da aşağıdaki basit uygulamalar size fayda sağlayabilir:
Sağlıklı ve dengeli beslenin bu sayede daha sağlıklı bir ciltte , deriye sahip olacaksınız. Bol su tüketin. Böylece derinizin esnekliği artar ve bu esneklik sürer. Atıkların cild’den çıkmasına yardımcı olur. Vücut’ta ne kadar az atık kalırsa cilt o kadar güzelleşir. Yüzünüze gereksizce dokunmayın. Her dokunduğunuz zaman cildinizdeki bakterilerin sayısı artar. Güneş sivilcelere iyi gelmez. Uzun saçlarınız var ise yüzünüzden uzak tutmalısınız. Saçınızdaki yağlar yüze iyi gelmez. Saçınızı yağları azaltmak için kesinlikle yıkayın. Nemlendirici v.b ürünler kullanıyorsanız ise kesinlikle yağ içermeyeni tercih edin.