Dünya genelinde de birçok ülkelerde bu konuda düzenlemeler yapıldığını ve tedbirler alındığını vurgulayan Gültekin, bilimsel verilerin 18 yaş altı solaryum kullanımının ilerleyen yıllarda melanom (en tehlikeli deri kanseri türü) geliştirme riskini yaklaşık yüzde 80 artıracağını ortaya koyduğunu söyledi.
Gültekin, bu çerçevede, Belçika, Avusturya, Almanya, İspanya, Kanada gibi birçok ülkede 18 yaş altındakilerin solaryum kullanımının yasaklandığına dikkati çekti.
Solaryum kullanımında, Avustralya'nın bazı eyaletlerinde 2014'te tüm topluma yasak getirilmesinin planlandığını, Brezilya'da bu toplumsal yasağın 2009 yılında uygulanmaya başladığını anlatan Gültekin, Türkiye'de de 2009'dan bu yana solaryum konusunda farkındalık etkinlikleri düzenlendiğini ifade etti.
Gültekin, "Tabii ki de birkaç kez solaryum kullanarak kanser olmazsınız ama vatandaşların solaryumun sağlık etkilerini, risklerini bilerek, solaryumu kullanmasını istiyoruz. Her türlü olası sağlık etkilerinden
vatandaşların mutlaka bilgilendirilmiş olmaları gerekiyor" dedi.
BİLİMSEL VERİLER KANSERE İŞARET EDİYOR
Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) tarafından 2007 yılında yayınlanan meta-analizde, solaryum kullanımı sonucu, cilt kanseri gelişiminde anlamlı risk artışı olduğu sonucuna ulaşıldığı belirtildi. İlk maruziyet yaşının değerlendirildiği tüm çalışmalarda, 30 yaş altında başlanan maruziyetle artmış cilt kanseri riski arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunduğu saptandı.
2012 yılında yayımlanan derlemede de bronzlaşma yataklarının 35 yaş altında kullanımının melanom gelişme riskini yüzde 87 artırdığı ve yıllık kullanım sayısı yükseldikçe melanom riskinde de artış meydana geldiği, kanserojenik etkinin ortaya çıkmasının 10-15 yıllık bir süreç gerektirdiğinden gelişmesi beklenen melanom sayılarının artacağının tahmin edildiği kaydedildi.
KİMLER SOLARYUM KULLANMAMALI
Uluslararası sağlık kuruluşları, solaryum kullanmasının riskli olduğunu bildirdiği kişiler şöyle:
"Tip1, yani hassas cildi olanlar, 18 yaşından küçükler, çok sayıda beni bulunanlar, çocukluk çağında sık güneş yanığı öyküsü olanların, premalign veya maligncilt lezyonları bulunanların, güneşe bağlı ciltlerinde leke ve iz oluşmuş kişiler, kozmetik ürün kullananlar, ilaç kullananlar."