Stres, insanların yakın gelecekteki olumsuz bir durumu değiştiremeyeceklerini veya bundan kaçınamayacaklarını düşündüklerinde ortaya çıkan öznel bir durumdur. Kişi, içinde bulunduğu durumu değiştiremeyeceğini veya kendi kaynaklarıyla etkileyemeyeceğini varsayar.
Buna göre stres, kişinin üzerinde hissettiği baskının, kişide kendi özelliklerine ve yeteneklerine bağlı olarak ortaya çıkardığı fiziksel, ruhsal, zihinsel ve davranışsal tepkidir.
Strese ilişkin bilimsel araştırmalar iki tür stresin varlığından bahsetmektedir:
1) YAPICI STRES (EUSTRESS): olumlu strestir, insanı kamçılayan bir durumdur, teşvik edici bir unsurdur, kişinin performansını ve yaratıcılığını arttırır
2) YIKICI STRES (DISTRESS): stresin bu türü, stresle baş etme mekanizmaları tükendiğinde ve stres olumsuz fiziksel sonuçlar doğurduğunda ortaya çıkar.
Stresle baş etme ve stresin üstesinden gelme işi aslında kafada gerçekleşir. Yani stresle olumlu bir şekilde baş edebilmek için bazı psikolojik mekanizmalar ve süreçler, uygun ve hedef odaklı bir şekilde harekete geçirilmelidir.
Stresin üstesinden gelmek için birçok yöntem uygulanabilir. Bu yöntemler daha önce strese yol açan durumları daha az stres verici olarak algılamamızı sağladığı gibi stresli durumların üstesinden gelmemizi sağlayan kaynaklarımızı ve yeteneklerimizi de geliştirmektedir. Stresle baş etmek konusunda kendini kanıtlayan birçok yöntem çok basit bir şeklide öğrenilebilir. Bazı örnekler: