Piramit Haber

Stres nedir? başetme yolları nelerdir?

Sağlık

Stresteyim“, bu sözü hem çok sık duyarız hem de çok sık kullanırız. Bu söz özellikle son yıllarda hayatımızın vücudumuzu artık gitgide daha fazla zorladığını göstermektedir. Stressiz insan yoktur. Stres aslında hayatımızın doğal bir parçasıdır, ama fazlası da insanı hasta eder!

Stres nedir?

Stres, insanların yakın gelecekteki olumsuz bir durumu değiştiremeyeceklerini veya bundan kaçınamayacaklarını düşündüklerinde ortaya çıkan öznel bir durumdur. Kişi, içinde bulunduğu durumu değiştiremeyeceğini veya kendi kaynaklarıyla etkileyemeyeceğini varsayar.

Buna göre stres, kişinin üzerinde hissettiği baskının, kişide kendi özelliklerine ve yeteneklerine bağlı olarak ortaya çıkardığı fiziksel, ruhsal, zihinsel ve davranışsal tepkidir.

Strese ilişkin bilimsel araştırmalar iki tür stresin varlığından bahsetmektedir:

1) YAPICI STRES (EUSTRESS): olumlu strestir, insanı kamçılayan bir durumdur, teşvik edici bir unsurdur, kişinin performansını ve yaratıcılığını arttırır

2) YIKICI STRES (DISTRESS): stresin bu türü, stresle baş etme mekanizmaları tükendiğinde ve stres olumsuz fiziksel sonuçlar doğurduğunda ortaya çıkar.

STRESİN ÜSTESİNDEN NASIL GELEBİLİRİM?

Stresle baş etme ve stresin üstesinden gelme işi aslında kafada gerçekleşir. Yani stresle olumlu bir şekilde baş edebilmek için bazı psikolojik mekanizmalar ve süreçler, uygun ve hedef odaklı bir şekilde harekete geçirilmelidir.

Stresin üstesinden gelmek için birçok yöntem uygulanabilir. Bu yöntemler daha önce strese yol açan durumları daha az stres verici olarak algılamamızı sağladığı gibi stresli durumların üstesinden gelmemizi sağlayan kaynaklarımızı ve yeteneklerimizi de geliştirmektedir. Stresle baş etmek konusunda kendini kanıtlayan birçok yöntem çok basit bir şeklide öğrenilebilir. Bazı örnekler:

qi gong

yoga
otojen eğitim
biyo-geribildirim
progresif kas gevşeme vs.

Sporun da stresli durumlarla baş etmek konusunda çok olumlu katkıları olduğunun kesin olarak kanıtlandığını belirtmemiz gerekir.

Birçok stresli durumun ortaya çıkışını etkilemek mümkün değildir; örneğin ailenizden birinin hastalığı veya ölümü ve benzeri durumlar için kendinizi hazırlama imkanınız pek yoktur.

Ancak birçok stres yaratıcı etken de yanlış zaman ve kaynak yönetiminden dolayı ortaya çıkmaktadır. Hayatta yapılacak bütün işler için çok az zamana sahip olduğunu ve hep işlerin gerisinde kaldığını hissetmek en tipik stres etkenlerinden biridir. Hayatınızı planlarken kendiniz özel işleriniz için de „zaman payları“ ayırırsanız çok daha olumlu sonuçlar alabilirsiniz, çünkü yapmakla yükümlü olduğunuz yeni görevlerinize başlamadan önce bu zaman payında bazı özel işlerinizi de halledebilirsiniz.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.