Süt tüketimi gençleştiriyor
Son zamanlarda süt tüketilmesinin vücuda zararlı olduğu yönünde birçok yanlış bilgi internette göze çarpmaktadır. Gebelik, emziklilik, çocukluk, gençlik ve yetişkinlik döneminde her yaş grubu için kemik sağlığı açısından süt önemli yer tutmaktadır. Yeterli miktarda kalsiyum alınmaz ise kişilerde osteoporoz yani kemik erimesi dediğimiz kemik hastalığı görülmektedir. Vücuda yeterli kalsiyum alınmazsa, kemikten kana kalsiyum geçişi olabilir ve kemik sağlığı bu durumdan olumsuz etkilenebilir.
Sütün kemik ve diş sağlığına olan faydasının yanında bilinmeyen bir yönü de obeziteye karşı ilaç niteliğinde olmasıdır. Süt içeriğinde yüksek oranda kalsiyum ihtiva etmesi ile obezite tedavisinde etkin olarak rol almaktadır. Kalsiyum zayıflama mekanizmasında rol olarak yağların yakılmasını sağlayan lipaz enzimine yardımcı olmaktadır.
Günde 3-4 porsiyon süt ürünleri tüketen kişilerde hipertansiyonun olumlu yönde değiştiği görülmüştür. Süt yüksek oranda protein içermesi özeliği ile kas ve dokular için büyük önem taşımaktadır. Sütteki amino asitler birçok mekanizmada yer almaktadır. Aminoasitlerden bahsedecek olursak;
Metiyonin: Yapısında kükürt bulundurur ve antioksidandır.
Triptofan: Sinir hücrelerindeki sinyallerin iletilmesi için önemlidir.
Treonin: Kolajen ve elastin üretiminde görev alır. Dolayısıyla cilt güzelliğini sağlar.
Fenilalanin: Norepinefrin yapımında rol alır. Merkezi sinir sisteminde sinyallerin iletilmesinde rol alır.
Löysin: Kan şeker seviyesinin düzenlenmesinde rol alır.
Kahvaltıda veya yatarken süt tüketmek alışkanlık haline getirilmelidir. Yatarken tüketilen süt kan şekerini dengeleyecek, gece acıkmalarına engel olacak hem de güzel bir uyku için katkı sağlayacaktır.
Bazı bireylerde süt alerjisi olabilir. Eğer kişinin herhangi bir şikayeti varsa yoğurt tüketmesi daha çok önerilir.