İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı Ege Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Hastanesi 3. Klinik Eğitim Görevlisi Dr. Sefa Kurt, çok sayıda doğum, ağır işlerde çalışma, hızlı kilo alıp verme, yapısal özellikler, zorlu doğum gibi nedenlerle binlerce kadının özellikle 30'lu yaşlarından sonra rahim sarkması şikayetiyle doktorlara başvurduğunu, bazı kadınların da durumundan utanarak hastalığını sakladığını belirtti.
Hastalığın, idrar torbası ve bağırsağı aşağı indirdiğini, ülsere ve böbrek hastalıklarına neden olduğunu anlatan Kurt, "Estetik ve cinsel problemlerin yanı sıra hasta bir süre sonra yürüyemez hale geliyor" dedi.
Rahim sarkmasının cerrahi müdahale ile giderildiğini kaydeden Dr. Kurt, ameliyat sırasında bağların kısaltıldığını ve rahimin yükseltildiğini, ağır masraflı bu ameliyatlardan sonra iyileşme sürecinin uzun olduğunu ve şikayetin yüzde 30 oranında tekrarladığını ifade etti.
11 yılda 22 ameliyat yaptı
Rahim sarkmasını farklı yöntemle gidermek için çalışmalara 11 yıl önce başladığını ifade eden Kurt, ortaya koyduğu yöntemi şöyle anlattı:
"Onkolog olduğum için daha önce kanser ameliyatları yaparken uterusu yerinde tutan bağçok dikkatimi çekmişti. Bu bağı rahim sarkmasında karın zarını açmadan nasıl kullanılabileceğini düşündüm, ameliyat fikri böyle doğdu. Çünkü daha önce bu ameliyatlarda rahim alınıyordu ve yama konuluyordu, iyileşme süreci de uzundu. Biz 2. ve 4. derecede genital organ sarkmasını karın zarını açmadan küçük bir kesiyle 'pound ligament bağını' karın zarına yapıştırarak sorunun giderilmesini gerçekleştirdik."
İlk ameliyatını 11 yıl önce yaptığını, bu güne kadar 22 ameliyat gerçekleştirdiğini ifade eden Sefa Kurt, tıp literatüründe bu yöntemle yapılan başka bir cerrahi operasyona rastlamadığını dile getirdi.
Rahmin alınmasına gerek kalmaksızın küçük bir kesiyle çözülen sorunu dünya tıp dünyasınasunmak amacıyla, 22 ameliyattan oluşan deneyimini "Hindawi-ISRN Ostetrics and Gynecology" adlı dünyaca ünlü dergiye gönderdiğini söyleyen Kurt, çalışmasının tıp çevresinde kabul gördüğünü ve yayımlanmaya değer bulunduğunu kaydetti. Kurt, dergide kendi adıyla yayımlanan tekniğin literatüre girdiğini bildirdi.
Gerçekleştirdiği tekniğin hastaları üzerindeki etkisini de değerlendiren Kurt, "Bir kadınınrahmini gereksiz almak, ruhunu almak gibidir. Eğer bir toplumda kadın mutlu olursa eşi demutlu olur, çocuğu da mutlu olur, bu mutluluk topluma yansır, toplumun mutluluğunu belirleyenkadının yaşam kalitesidir, biz de bunu sağlamaya çalışıyoruz" dedi.
İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Abdullah Taşyurt da başarılı doktorlarla çalışmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.