Piramit Haber

Uzmanlar bu konuda uyardı!

Sağlık

Uzmanlar ele gelen her kitlenin felaket habercisi olmadığını belirtiyor.

Fibrokistler kesinlikle kansere dönüşmez. Geçmişte hep hastalık olarak bilinen bu yapılar artık hastalık olarak değerlendirilmemektedir. Fibrokistler, memenin içindeki fizyolojik değişikliklerdir. Regl bittikten sonra yumurtalıklardan önce östrojen sonra progesteron hormonu salgılanır. Östrojen meme içinde süt kanallarını genişletir ve dallandırır. Sonra progesteron hormonu da süt yapan hücreleri çoğaltır.
Meme içinde hacim artması olur ve memede gerginlik hissedilir. Eğer kadın hamile kalırsa ve o yapılar devam eder, doğumdan sonra süt salgılanır. Eğer kadın hamile kalmazsa o zaman hormonların seviyesi düşer ve çocuk için hazırlanmış olan yapılar rahim içinden atılır. Meme içinde çoğalan hücreler ise eski haline döner. Bu olay her ay devam eder. Bu hücrelerin kaybolması esnasında bir grup hücre kalır ve meme içinde ve bunlar fibrokistik yapıları oluşturur. Bunların arasında kanser gelişebilir ama sebep bunlar değildir. Stres, üzüntü ve sıkıntı durumlarında bunların sayısı artar ve gerginliğe yol açar. Kafein kullanımı, tuzlu, yağlı yiyecekler de bunu artırır. Fibrokistlerin artışı memede ağrıya neden olur.

Fibroadenom kanserleşir mi?
Fibroadenom, uyu huylu bir tümördür. Çevresine kapsülü vardır ve çevreye yayılması mümkün değildir. Bunda meme kanseri oluşma riski normal meme dokusundan kanser gelişme riski kadardır. Çapı arttıkça riski % 1-2 oranında artar. Fibroadenom, soya tüketimi ve doğum kontrol hapı kullanımı nedeniyle bir miktar büyüyebilir ancak kanser yapıcı bir etkisinin olduğu söylenemez.

HAMİLELERDE ULTRASON TAKİBİ

Hamilelerde meme kanseri tanısı konulması zordur. Bu nedenle hamilelerin, ilk aydan itibaren kendi kendine meme kontrolü yapmaları çok önemlidir. İlk aydan itibaren yapılan kontroller, sonraki aylarda ortaya çıkabilecek değişikliklerin erken dönemde fark edilmesine yardımcı olur. Ailesinde meme kanseri olan kadınların hamileliğin 4. ayında ultrason yaptırmaları gerekir.
Nasıl tedavi edilir?

Hamilelikte ortaya çıkan meme kanserinin tedavisi, hamileliğin ayına göre yapılmaktadır. Eğer ilk üç ay içinde tespit edilirse böyle bir hastada gerekirse gebeliğin sonlandırılması düşünülür. İlk 4. aya kadar meme kanseri tanısı konulan hastalara meme koruyucu cerrahi yapılamamaktadır. Çünkü radyoterapi alması gereken süre gecikir ve bu nedenle mastektomi yapılmaktadır. 4. aydan sonra 9. aya kadar meme kanserli hastalara uygunsa, meme koruyucu cerrahi uygulanmaktadır. Ameliyat sonrasında kemoterapinin de bebeğe hiçbir zararı yoktur. Hasta doğum sonrası radyoterapi tedavisi görür. En riski dönem hamileliğin ilk 3 aydır, sonrasında bebek bu tedavilerden etkilenmez.
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.