Arabanız bozulduğu zaman olduğu gibi, vücudunuzda da bir sorun olduğunda size devamlı sinyaller gönderir. Gerekli önlemleri çok geç olmadan alabilmek için bu sinyallere kulak vermeniz gerekir. Aşağıdaki makalemizde hem vitamin eksikliğini işaret eden az bilinen sinyallerden hem de her bir vitamin eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan farklı belirtilerden bahsedeceğiz.
Bugünlerde vücudunuzun ihtiyacı olan her vitamin çeşidini günlük sıradan beslenme düzeninizle karşılamakta zorlanabilirsiniz. Diyette olduğunuz için yeterli yemek yememeniz vücudunuzdaki vitamin seviyesinin normalin altında olmasının bir nedeni olabilir.
Yeteri kadar vitamin almadığınızda ne olur? Doktorlara göre, sadece günlük vitamin eksikliği kendi başına hastalıkların oluşmasına neden olmaz, ancak ortaya çıkmaları için “ortam hazırlar.” Yani vücudunuz normal şekilde çalışmak için mücadele eder. Vitaminler vücudunuzda oluşan bütün reaksiyonlarda katalizör görevi görür. Vitaminler azaldığı zaman ise vücudunuz size bir şeylerin yanlış gittiğine dair sinyaller verir. Bu sinyallere dikkat etmeniz gerekir.
İşte vitamin eksikliğinin en az bilinen 5 belirtisi:
Ağız kenarında görülen çatlaklar Eğer aynada bunu görüyorsanız sebebi muhtemelen daha hızlı yaşlanmanız değildir. Demir ve çinko eksikliğine ek olarak özellikle riboflavin (B2), niacin (B3) ve B12 gibi B vitamini türlerinin eksikliğinden kaynaklanma ihtimali daha fazladır. Dengeli bir beslenme düzeni olmayan vejetaryenlerde oldukça sık görülen bir durumdur. Vejetaryen olmayanlarda çözüm daha fazla somon, yumurta, deniz tarağı ve istiridye (ya da genel olarak tüm deniz ürünleri) yemektir. Balık da yemeyen koyu vejetaryenler ise mercimek, fıstık, kurutulmuş domates, susam ve ıspanak yemeyi deneyebilir. Vücudun demir emilimini arttırmak için C vitamini almak da iyi bir fikirdir. Yukarıda saydığımız yiyecekleri brokoli, lahana, karnabahar ve kırmızı dolmalık biberle birlikte tüketebilirsiniz.
Ciltte kırmızı lekeler ve aşırı saç dökülmesi
Çinko eksikliği bunların oluşmasına neden olabilir. Saç dökülmesi bu mineral eksikliğinin açık bir göstergesidir, ancak yaraların geç iyileşmesi, kalıcı cilt kuruluğu, isilik, ciltte kırmızı lekeler ve morluklar da görülebilir. Eğer B7 (biotin) vitamini eksikliği ve yağda çözünen vitaminler olan A, D, E ve K vitamini eksiklikliği çekiyorsanız bu belirtileri de gözlemleyebilirsiniz.
Eğer çiğ yumurta yiyorsanız bu durum belli bir proteinin emilimini engellediği için muhtemelen biotin eksikliği ile karşılaşabilirsiniz. Çözüm ise daha fazla ceviz, kabak çekirdeği, tam tahıl, pastörize edilmemiş süt, somon, avokado, karnabahar, mantar, ahududu ve muz tüketmektir.