Piramit Haber

Yemek Borusunda Yanma Nedenleri ve Tedavisi

Sağlık

Yemek borusunda yanma, genellikle toplumda çok yaygın görülen reflü nedeniyle ortaya çıkar. Nadiren de mide fıtığı veya akalazya gibi anatomik sorunlar söz konusu olabilir.

Yemek Borusunda Yanma Neden Olur?

1) Patates Kızartması

Yemek borusunda yanmaya neden olabilecek en güçlü gıda aslında çikolata. Ancak bizim toplumumuzdaki tüketim sıklığını ve miktarını göz önüne alırsak ilk sırayı yine güçlü bir etken olan kızarmış yiyecekler alıyor.

Yemek borusunda yanmaya neden olabilecek diğer gıdalar şunlardır:

Çikolata Kızartmalar Hamur işleri Asitli içecekler Yağlı peynir (vb. yağlı kahvaltılıklar) Domates, turunçgiller gibi asidik meyve ve sebzeler Tatlılar Baharatlı gıdalar

Yağlı gıdalar asit etkileri ile midenin asitliğini iyice artırarak asidin yukarı çıkmasına ve yemek borusu yanmasına neden oluyor. Bu etki kızaran yağda pişen yemeklerde artıyor, yağ kalitesiz ise ve birden fazla kez kullanılmış ise katlanıyor.

2) Reflü

Asit reflüsü veya mide reflüsü olarak da bilinen bu sorun oldukça yaygın. Mideyi yemek borusuna bağlayan kapakçık benzeri yapının gevşemesi ve mide asidinin yukarı çıkması olarak özetleyebiliriz reflüyü.

Aşağıdaki etkenler reflüye neden olarak veya etkisini artırarak yemek borusu yanmasına neden olabilir:

Sigara içmek veya pasif içici olmak Hamilelik Mide fıtığı Stres Astım ve alerji ilaçları, ağrı kesiciler, yatıştırıcılar, antidepresanlar, tansiyon ilaçları, kemik erimesi ilaçları Yatmadan önce yemek Aşırı egzersiz Aşırı kilolu olmak

Son araştırmalarda bazen mide asidinin çok az olmasının da reflüye neden olabildiği saptanmıştır.

3) Alkol, Kahve, Çay

Alkol, kahve veya çayın asit reflüsüne yol açtığını gösteren bir delil yok. Ancak kahve ve çayı çok sıcak tüketmek yemek borusu iltihabına neden olabilir. Alkol ise tahriş edici etkisiyle yemek borusunda yanmaya neden olabilir.

4) Yemek Borusu İltihabı

Yemek borusu iltihabı, özellikle kandida mantarı ve herpes virüsü (uçuğa da neden olan virüs), gıdaların temizliğine dikkat etmemek gibi nedenlerle ortaya çıkar ve yanmaya neden olabilir.

5) Diğer Yanma Nedenleri

Aşağıdaki etkenler de yemek borusu dokularının hasar görmesine ve iltihap geliştirmesine yol açarak yemek borusunda yanmaya neden olabilir:

Çok miktarda kusmak Yemeklerin yemek borusunda tıkalı kalmasına neden olan akalazya hastalığı Alerji Yabancı madde yutmak Yemek borusu kanseri Mallory Weiss sendromu Barrett sendromu

Yemek Borusunda Yanma Tedavisi

1) Kabartma Tozu

Lezzeti konusunda bizim de çekincelerimiz var, ancak bir kaşık kabartma tozu yemek asit reflüsünü hemencecik kesiverecektir. Çünkü bazik özelliktedir, mide asidi ile birleşerek asitlik özelliğini yok eder.

Reflüden kaynaklanan yemek borusu yanması vakalarında aşağıdakileri tüketmek de rahatlatabilir:

Sarısabır (aloe vera) suyu Muz Zencefil çayı Hardal Organik badem Papatya çayı

2) Sakız Çiğneyin

Birçok kişide etkili olan bir yöntem bu. Yemekten sonra yarım saat şekersiz sakız çiğnemek tükürük bezlerini harekete geçiriyor, yemek borusunu temizleyip mide asidini seyrelterek yemek borusu yanmasını gideriyor.

3) Alışkanlıklarınızı Değiştirin

Sürekli yemek borusunda yanmadan şikayetçi iseniz, vücudunuz aşağıdaki değişiklikleri yapmanız için size mesaj gönderiyor olabilir:

Yerçekimini hizmetinize sokun: Yatağınızın baş kısmını 15 cm kadar yükseltin Yedikten sonra en az iki üç saat yatağa girmeyin Ufak parçalar halinde ısırın, iyice çiğnedikten sonra yutun Yağlı ve baharatlı gıdaları kısın

4) Daha Fazla Asit?

Şaşırtıcı bir şekilde, daha fazla asit almak bazen yemek borusunda yanmayı azaltabiliyor. Çünkü yeterli miktarda asit olmadığı zaman mide kapağı tam kapanmayı gereksiz görebiliyor. Mide asidinin bu şekilde yukarı çıkmasını önlemek için birkaç kaşık elma sirkesi deneyebilirsiniz.

5) İlaç Tedavisi ve Cerrahi Müdahale

Bulaşıcı hastalıkların neden olduğu yemek borusu yanmasında antibiyotik veya antivirüs ilaçlar gerekli olabilir. Mide asidinin azaltılamadığı vakalarda ise antiasitler veya proton pompa inhibitörleri kullanılabilir.

Mide fıtığı, akalazya veya yemek borusu kanseri gibi dokularda ve organ yapısında değişime yol açan vakalarda ise sık sık cerrahi müdahale gerekli olmaktadır.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.