Piramit Haber

200 Yıllık Burgulu Armut Ağacı Görenleri Hayrete Düşürüyor...

Tarih

Kastamonu’da 200 yıllık olduğu tahmin edilen ve İl Özel İdaresi tarafından basılan Anıt Ağaçlar kitabında da yer alan burgulu armut ağacını görmek için doğa ve çevre tutkunları köyü ziyaret ediyor.

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine bağlı Dilek Köyü Kuştepe Mahallesi’nde bulunan burgulu armut ağacı, vatandaşların büyük ilgisini çekiyor. Dünyada bir benzerinin daha olmadığı belirtilen burgulu armut ağacının nasıl oluştuğu ise henüz belirlenemedi. Kastamonu Valiliği’nin destekleriyle Kastamonu İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen Kastamonu’nun ‘Anıt Ağaçlar’ kitabında da yer alan burgulu armut ağacı, ayrıca estetik özelliği nedeniyle Ankara Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla tescil edildi.
Geçtiğimiz yıl sosyal medyada bu ağaçla ilgili bir okuduğu haber üzerine ağacı görmek için İstanbul’dan Kastamonu’ya geldiğini anlatan emekli doğa sevdalısı Şirin Açıkol Yılmazer, “Ben, ağaçları çok incelemeye meraklı bir insanım. Ama bugüne kadar çok armut ağacı gördüm, çok fazla ağaç gördüm fakat bu gövde formunda bir ağacı daha görmemiştim. Beni cezbeden en büyük özelliği gövdesindeki formasyon oldu. Gövde formu çok değişik bir ağaç. Fakat ben hayalimde bu ağacı daha fazla korunmaya alınmış diye düşlemiştim. Ağacı burada gelip yerinde gördüğümde biraz hüsrana uğradım. Çünkü ağaç ilk resimlendiğinde ağacın dibi daha boştu fakat şimdi dibi biraz daha dolmuş ve korunmaya alınmaması beni çok üzdü. Bu yüzden ağacın korunmaya alınmasını isterim” diye konuştu.

Burgulu armut ağacının Kastamonu’nun simgesi olması tavsiyesinde bulunan Yılmazer, "Bu ağacın Kastamonu’nun bir simgesi olmasını isterim. İki gündür Kastamonu’yu geziyorum. ‘Kastamonu’nun simgesi nedir’ diye soruyorum. Simgesi şudur diyen olmadı. Bence Kastamonu’nun simgesi bu ağaç olabilir. Bu ağaçla Kastamonu çok güzel tanıtılabilir” şeklinde konuştu.

Ağacın bakımsızlığından yakınan emekli doğa sevdalısı Çiğdem Sander ise, “Ben bu ağacın muhteşem olan gövde yapısının biraz daha koruma altında ve bakımlı olmasını beklerdim. Bu ağacın bakımsızlığı ve kenara itilmişliği bizi çok üzdü. Bunun önüne geçilmesini istiyorum. Bu ağaç, hakikaten Kastamonu’nun simgesi olacak bir ağaç. Başka ağaçlarla da ilgiliyim ama bu tür ağacı hayatımda ilk defa görüyorum” diye konuştu.

“GÖVDESİNDEKİ FORMASYONU DÜNYADA TEK”


Burgulu armut ağacının gövdesindeki formasyonunun dünyada tek olduğunu vurgulayan Doğa Fotoğrafçısı Cebrail Keleş, “Burgulu ağaç denmesi şeklinden kaynaklanıyor. Bu ağaçta 6 ile 8 adet arasında çok düzgün bir şekilde kat kat burgulu bir şekilde vida gibi yukarıya doğru ilerliyor. Bu özelliği ile belki de dünyada tek olma özelliği taşıyor” şeklinde konuştu. Kastamonu ve civarında anıt ağaçları kitabı için yaklaşık 65 civarında anıt ağaç fotoğrafladıklarını aktaran Keleş, şöyle konuştu:

“Yaptığımız araştırmalarda literatürlerde böyle bir burgulu ağaca rastlamadım. Ağacımızın boyu 11 metredir. Yaşı 150-200 yıl arasında olduğunu tahmin ediyoruz. Çevre kalınlığı 4 metre 20 santimetredir. Dip çevre kalınlığı ise 4,5 metredir. Gövde kalınlığı 1 metre 65 santimetre iken gövde dip kalınlığı 1 metre 80 santimetredir. Ağacımız sağlıklı ve meyve veriyor. Bu ağacın bakımının her yıl köylüler tarafından yapılması önem arz ediyor. Köylüler şu ana kadar ağaca çok iyi bakmışlar. Ancak ağacın çevresinin koruma altına alınarak üzerine Anıt Ağaç olduğunu belirten bir levha asılması gerekiyor.”

Ağacın bulunduğu mahalledeki köylüler ise hala armut ağacının meyvesini yediklerini belirterek, en az 200 yıllık olduğunu düşündükleri bu ağacın nasıl bu hale geldiğini kendilerinin de bilmediğini söylediler.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.