İnsanlar, dünyanın en yüksek dağı olan Everest’in zirvesine sekiz denemeden sonra, ancak 1953'te çıkabildiler. Everest’in zirvesine çıkmak fikri meşhur dağcıları uzun müddet düşündürmüş, Everest hakkında anlatılan hikayeler, dağcılarda hem korku, hem de merak uyandırmıştı. En sonunda, ilk defa 1921'de bu hayalin gerçekleştirilmesi için sefere çıkıldı.
İlk keşif heyetinin başında Howard Bury adındaki İngiliz dağcısı bulunuyordu. Sekiz kişilik heyet yaz boyunca dağın zirvesine erişmek için geçecekleri yolları araştırdılar, dağın kuzey yönünü iyice gözden geçirdiler. Keşif yolculuğunun ilk günlerinde heyetin üyelerinden biri kalp krizi geçirdi. Yola devam etmesine imkan yoktu. Bir üyenin de hastalanması üzerine heyet, eksik bir kadroyla yola devam etti. Kar fırtınaları başlamıştı. Bir yere kadar gelip, oradan zorlukla geri döndüler.
İkinci deneme bir yıl sonra, 1922'de yapıldı. İkinci keşif heyeti de iklimin kurbanı oldu. Birçok güçlüklerle karşılaşıldıktan sonra heyet yedi üyesini kaybedip geri döndü.
Üçüncü keşif heyeti 1924'te yola çıktı. Şiddetli fırtınalar, sis, soğuk dağcıların işlerini güçleştiriyordu. Bütün bunlara rağmen üçüncü heyet üyeleri son ana kadar tırmanmaktan yılmadılar. İçlerinden bir kısmı kayboldu. Önce bunların zirveye varmış oldukları tahmin edildiyse de sonradan kayboldukları anlaşıldı.
Bundan sonra 1933'te, 1935'te, 1936'da, 1938'de başarısızlıkla ve can kaybıyla sonuçlanan denemeler yapıldı. Her defasında kar fırtınaları, kötü hava şartları dağcılar için büyük engel oldu.
İkinci Dünya Savaşı’na kadar Everest’e Tibet yolu ile çıkmaya çalışılmıştır. 1951'de yapılan seferde Nepal hükümetinden özel izin aldıktan sonra, dağa güney tarafından çıkmaya başladılar. Fakat bu deneme de diğerleri gibi sonuçsuz kaldı. 1952 ilkbaharında İsviçreli bir dağcılar heyeti Everest’in zirvesine çıkmayı denediyse de tepeye ulaşamadılar. Aynı yılın sonbaharında bir deneme daha yapıldı, zirveye adamakıllı yaklaşılmışken şiddetli soğukların başlaması, heyet üyelerinden bir tanesinin ölmesi keşfin yarım kalmasına sebep oldu.
Böylece, 1952'ye kadar Everest’in ancak 2.500 metresine kadar çıkılabilmişti. 1953'te Albay John Hunt’ın başkanlığındaki bir heyet yeni bir sefere çıktı, yerlilerden Tenzing Norgay’ın kılavuzluğu altında yola koyuldu. 28 Mayıs günü Edmund Hillary ile Tenzing Norgay dağın güneydeki zirvesine eriştiler. Saat sabahın dokuzuydu. İki buçuk saat sonra da esas zirveye ulaştılar. 2 Haziranda ise Everest fatihleri dönüş yolculuklarını tamamlamışlardı. İngiliz hükümeti Hillary’e bu başarısından ötürü Sir unvanını verdi.