Çin'in Taklamakan Çölü'nde bulunan ve M.Ö 1615 yılına uzanan mumyalar yeni bir keşfe de kaynaklık etti. Barındırdığı özelliklerle Sincan bölgesinde yaşamış ilk insanlar hakkında önemli soru işaretleri doğuran 'Xiaohe'nin Güzelliği' adlı mumyanın üzerinde peynir bulundu.
Çinlilerin Sincan'a gelmesinden çok daha önce bu bölgede yaşayan ve yüz hatlarıyla Kafkasları anımsatan 'Xiaohe'nin Güzelliği',en eski peynirin keşfiyle birlikte yeni soru işaretlerini de beraberinde getirdi.
Araştırmacılar, ölümden sonraki hayatta yemeleri inancıyla mumyaların peynirle gömülmüş olabileceğini ifade ediyor. Son derece kurak bir iklime sahip olan ve sıcak kumlarla örtülü Taklama kan Çölü'nün, mumyaların yanı sıra peynirlerin korunmasında da önemli rol oynadığı belirtiliyor.
Xiaohe'nin Güzelliği adlı mumyanın bulunduğu mezarlık, 1943 yılında İsveçli arkeolog Folke Bergman tarafından gün ışığına çıkarıldı. Mezarlıktaki en son kazılar 2002 ve 2004 yıllarında İngiltere'nin Antik Eserler ve Arkeoloji Enstitüsü tarafından gerçekleştirildi.
Kefir’in binlerce yıllık sırrı
Almanya'nın Max Planck Moleküler Hücre Biyolojisi ve Genetik Enstitüsü araştırmacıları, aralarında Xiaohe'nin Güzelliği'nin de yer aldığı toplam 10 mezar ve mumyadan 13 organik madde örneği aldı.
Dresden kentindeki laboratuarda gerçekleştirilen protein analizleri, kefir fermantasyonuyla üretilen peynire ait organik materyalleri ortaya çıkardı.
USA Today'e açıklama yapan araştırma ekibinden Andrey Şevşenko, geviş getiren hayvanlardan elde edilen ve kaymağı alınan sütün, bakterilerle bir araya getirilerek kefir peyniri elde edildiğini ifade etti. Şevşenko, "Sadece en eski peyniri bulmakla kalmadık, üretilmesini sağlayan teknolojiyi de ortaya çıkardık" dedi.
Çin Bilim Akademileri Üniversitesi'nden Yimin Yang ise Discovery News'e yaptığı açıklamada, "Bilinen en eski süt ürününün, modern günümüzde değişmeyen bir yöntemle yapıldığını gördük. Kefir fermantasyonunun gizemli geçmişi böylece M.Ö 2000 yılına kadar uzanıyor" ifadesini kullandı.