Kars Kafkas Üniversitesi'nden Yrd. Doç Dr. Ayhan Yardimciel tarafından yapılan araştırmalarda Kars Arkeoloji Müzesi'nde bulunan M.Ö. 2 bin yıllarına ait Aras Boyalıları Kültürü'ne ait bir çömlek parçası üzerindenki kaz ifadesi, kaz kültürünün bölgedeki köklü geleneğine ilişkin önemli bir kanıt oluşturuyor.
Konu hakkında açıklama yapan Yardimciel, Kars ve Iğdır'ın da içinde olduğu Orta Aras Havzası'nın günümüzden 4 bin yıl önce Aras Boyalıları olarak bilinen kültür birlikteliğine ev sahipliği yaptığını, kültürün diğer kültürlerden farklı olarak boyalı çanak çömlek üzerine geomektrik ve bölgenin faunasına uygun çeşitli hayvan betimleri uyguladıklarını dile getirdi.
Son altı seneden itibaren, bölgenin en önemli kültür kaynağını oluşturan ve günümüzde de izlerini tespit ettiğimiz Aras Boyalıları Kültürü'ne ait bir parçanın 19. yüzyılın ortalarında Ani Antik Kenti kazılarında bulunarak Kars Arkeoloji Müzesi'ne getirilmiş.Yrd. Doç Dr. Ayhan Yardimciel, Aras Boyalıları Kültürü'ne ait büyük bir çanağın gövde başlangıcı kısmında kaz betimlemesi tespit ettiklerini, bu betimlemenin günümüzden 4 bin yıl önce bölge insanının kaza verdiği sosyal, kültürel ve ekonomik değerin ne kadar eskilere uzandığını göstermesi açısından önemli olduğunu vurguladı.
Bu tespit ile Kars'ın Kaz Kültürü'nün ve Aras Boyalıları Kültürü'nün birbiri ile ne kadar yakın ve iç içe olduklarının 4 bin yıllık belgesi olarak ortaya çıkmış olmasının Kars ve Kaz Kültürü içinde son derece önemli olduğunu belirten Yrd. Doç Dr. Ayhan Yardimciel, Kars ve çevresinin çok zengin bir arkeolojik mirasa sahip olduğunu ve çalışmalarının devam edeceğini bildirdi.
Kars'ta ki 4 Bin Yıllık Kaz Kültürünün Geçmişi
Kars'ta ki 4 Bin Yıllık Kaz Kültürünün Geçmişi
Piramit Haber Piramit Haber
Tarih
Kars'ın uluslararası lezzeti olan Kaz'ın,bölgedeki tarihi önemi M.Ö. 2 bin yılına ait keramikler üzerinde tespit edildi.
Paylaş: