Ve sırrı çözüldü... Antalya Kemer ilçesi Çıralı yakınlarında bulunan yanartaşın alevi uzmanlara göre 2.500 yıldır yanıyor. Bu güne kadar bilimsel olarak bu taşın neden alev aldığı tam olarak açıklanamamıştı. Slate’in haberine göre ise taşın yanmasının sebebi ruthenyum isimli element. Ruthenyum içindeki bileşenler sayesinde kayaların alev almasını sağlıyor.
Slate’in haberine göre yanartaşta yapılan çalışmalar yeni bir hidrokarbon türünü de açıklayabilir.
MİTOLOJİYE DAYANIYOR
Çıralı plajının kuzeyindeki kayalıklarda yer alan doğalgaz kaynağı, eski Yunan mitolojisi'ne konu olmuş. Yunan Mitolojisi'ne göre efsane şu şekilde: Ephyra Kralı Glaukos’un oğlu Hipponoes bir av partisinde kardeşi Belleros’u öldürür ve “Belleros’u Yiyen” anlamına gelen Bellerophontes adını alır. Ephyra’dan sürülen Bellerophontes, Argos kralına sığınır. Kendisine sığınan bu genci öldürmeyi kendine yakıştıramayan Argos Kralı onu Likya Kralın'a gönderir. Likya Kralı acınacak haldeki bu genci öldürmek istemez ve onu Olympos dağında yaşayan aslan başlı, keçi gövdeli, yılan kuyruklu ve ağızdan alevler saçan canavar Chimera ile dövüşmeye gönderir.
Yanartaş turistlerinde ilgisini çekiyor
Bellerophontes, Pegassos adlı kanatlı atına binerek Chimera ile dövüşmeye gider. Chimera saldırdığında kanatlı at havalanır ve Bellerophontes yere inerken mızrağı ile canavarı yerin yedi kat dibine gömer. Fakat Chimera yerin 7 kat altından alevler saçmaya devam eder. Anadolu’da binlerce yıldan beri anlatılagelen ve Homeros’un bize bu şekilde aktardığı efsaneye göre hala yanan alevler, Chimera’nın yerin yedi kat dibinden fışkıran alevleridir. Günümüzde yakılan “Olimpiyat Meşalesi” Chimera’nın sönmeyen ateşinin sembolik bir ifadesidir.
İşte kayaların yanmasına neden olan ruthenyum elementi