Piramit Haber

Whatsapp öyle bir şeye neden oluyor ki!

Teknoloji

Uzmanlar ölümcül trafik kazalarındaki artışta akıllı telefonların rolüne dikkat çekti. Araştırmalar özellikle direksiyon başında whatsApp mesajları okuyup yazmanın kazalardaki etkisini ortaya koydu. Mesaj okuyup-yazma tehlikeyi 20 kattan fazla artırıyor.

 14 metre boyunda siyah bir halı. Üzerinde yürüteçli yaşlı bir kadın, kaykaylı bir genç, küçük bir çocuk ve bir köpek bulunuyor. Tabii maket olarak. Hepsi bir saniye içinde ölebilir. 14 metre, saatte 50 kilometre hızla giden bir Otomobilin bir saniyede kat ettiği mesafe. Sürücünün dikkatinin bir saniyeliğine dağılması yeterli. Otomobil sürücüleri arasında seyir halinde akıllı telefon kullanımı giderek daha önemli bir sorun haline geliyor.
 
Direksiyon başında mesajlaşma...
 
Uzmanlar, trafik kazalarında ölü sayısının artışından cep telefonu kullanımını sorumlu tutuyor.
 
Son araştırmalar akıllı telefonların bağımlılık yaratma potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor. Bu da direksiyon başında gerçek bir tehlike haline dönüşüyor. Duisburg-Essen Üniversitesi’nden trafik araştırmacısı Michael Schreckenberg trafik kazalarında büyük artış olabileceği uyarısında bulundu. Schreckenberg, yılda meydana gelen 2 milyon 400 bin trafik kazasının 300 bininin internet bağlantılı cep telefonlarından kaynaklandığını kaydetti. Özellikle de direksiyon başında WhatsApp mesajları okuyup yazmanın tehlikesine işaret etti. Alman trafik kulübü ADAC de her on kazadan birinde anlık dikkat dağılmasının rol oynadığına dikkat çekti.
 
Mesaj okuyup yazma tehlikeyi 20 kattan fazla artıyor
 
ABD’de yapılan araştırmalar sürüş sırasında telefonla konuşmanın kaza tehlikesini 6 kat, kısa mesaj okuma ya da yazmanın ise 20 kattan fazla arttırdığını ortaya koyuyor. Uzmanlar, özellikle de akıllı telefonlarını ellerinden düşürmeyen genç sürücülerin tehlike altında olduğu uyarısında bulunuyor.
 
Alkollü sürücü gibi
 
Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti İçişleri Bakanı, direksiyon başında metin okuyup yazmanın telefonla konuşmaktan daha tehlikeli olduğunu belirtiyor. Jaeger akıllı telefon kullanımını ‘salgın’ olarak nitelendiriyor ve ekliyor: Pek çok kişi ekrana kısaca bir bakmanın büyütecek bir yanı olmadığını düşünüyor. Hiçbir haber, hiçbir arama bir yaşamı tehlikeye atacak kadar önemli değildir. Jaeger, direksiyon başında tek bir kısa mesaj yazan bir kişinin, kanında 1,1 promil Alkol bulunan sürücü tepkileri verdiğini belirtti. 
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.