Süreci gözlemlemek ve işçiler ile ailelerine hukuki yardımda bulunmak için Soma'ya giden avukatlar arasında ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı da bulunuyordu. Soma Öğretmenevi'ne yerleşen ve burada oluşturdukları kriz masasından gelişmeleri takip ediyor. Avukatlar, dün akşam saatlerinde 100 kişilik bir grubun sözlü tacizi ve tehditlerine maruz kaldı. Avukatlardan Efkan Bolaç yaşanan saldırıyı cnnturk.com'a anlattı.
Gözaltına alınan bir gazeteciye hukuki yardımda bulunmak üzere saat 19.00 sıralarında karakola gittiklerini anlatan Bolaç, buradan dönüşte ilçede madenci anıtının bulunduğu yerde gördükleri bir kalabalığın, üzerinde Beşiktaş forması bulunan bir gencin etrafında biriktiklerini söyledi.
"İlçede dışarıdan gelenleri tehdit eden gruplar var"
4-5 kadar avukat kalabalığın yanına vardıklarında formalı gencin orada bulunan bir pankarta tepki gösterdiğini gördüler ve yaşanan gerginliğin yatıştırılmasına yardımcı oldular. Formalı gencin ilçe halkından olduğu anlaşılınca gerilim daha da yatıştı. Ancak avukatlar, bu sırada orada biriken kalabalıktan bazı kişilerin, "Dışarıdan gelenler, yabancılar Soma'dan gitsin" şeklinde tepkileri duyduklarını anlattı. Avukat Bolaç, "İlçede dışarıdan destek için gelenlere yönelik insanları doldurmaya çalışan gruplar var. Sırt çantası bulunan ve elinde fotoğraf makinesi bulunanların taciz edildiğine tanık olduk ve başkalarından da bu yönde duyumlar aldık" dedi.
Öğretmenevinde kuşatıldılar ve tehdit edildiler
Olayın yatışmasının ardından öğretmenevine dönen avukatlar, karakolda rastladıkları iki sivil polisin çalıştıkları salonda bulunduğunu ve kendileri geldiğinde orayı terk ettiklerini söyledi. Polislerin öğretmenevinden ayrılmasından sonra 50 kişilik bir grup öğretmenevine girdi ve 100 kadar kişiden oluşan bir başka grup da dışarıda birikmeye başladı. Avukat Efkan Bolaç o sırada yaşananları şöyle anlattı:
"İçeri giren ve dışarıda toplananlar milliyetçi bir gruptu. Başlangıçta fiili hiçbir harekette bulunmadılar ama tehditkar bir tavır sergilediler. Baroyu ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nu arayarak bilgi verdik. Vali, kaymakam ve emniyet müdürüne ulaşılmaya çalışıldı. İçeri doluşanların sayısı 100'ü bulup etrafımızı sardıklar ve sözlü sataşmalar ve tehditler başladı. İçlerinden bazıları 'Siz teröristsiniz, burada Gezi olayları çıkarmak için buraya geldiniz' dediler.
Bunun üzerine ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, avukat olduğumuzu ve hukuki yardım için burada bulunduğumuzu gruptakilere açıkladı. Avukat olduğumuzu öğrendiklerinde grubun tavrında bir yumuşama oldu ve bazıları, 'Bize terörist olduğunuzu söylediler, burada Gezi benzeri eylemler yapacağınızı söylediler' dediler. İçlerinde karakoldan dönüşte yardımına gittiğimiz Beşiktaş formalı genç de vardı. Hatta biri de önceki gün yaşanan gerginliklerde gözaltına alınanlardan biriydi ve karakola giderek hukuki yardımda bulunduklarımızdan biriydi. Kimin bunları söylediği ve böyle söylentileri yaydığını sorduk ama buna yanıt vermediler.
Bize Soma'da ne kadar kalacağımızı sordular. Biz, 'Bu katliamın failleri bulununcaya kadar gitmeyeceğiz' yanıtı verince buna sevindiler ve destek verdiler. Daha sonra ortam iyice yumuşadı, içlerinden bazıları özür dilediler. 2 saat boyunca bulunduğumuz yere hiç polis gelmemişti, olay yatıştıktan sonra polis geldi ve uzaktan olanları izledi.
MHP İlçe Başkanı da oraya geldi, 'Burada elektrik kesilirse can güvenliğinizi sağlayamayız' diye ifadeler kullanarak, burayı terk etmemiz mesajını verdi. Bir süre sonra da öğretmenevinin elektrikleri kısa bir süre kesildi de... "