Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, korunmaya muhtaç çocukların kaldığı kurumlarda olması gereken standartları belirleyerek, Türkiye genelinde uygulamaya başladı. Bakanlık, standartların hayata geçirilmesi amacıyla ''Ebeveyn Bakımından Yoksun Çocuklar İçin Ulusal Minimum Standartlar El Kitapçığı'' da hazırladı.
Kitapçığa göre, minimum standartlarla çocuk tanımı kapsamında bulunan ve her ne şekilde olursa olsun ebeveyninin bakım ve korumasından yoksun kalmış tüm çocuklar ve gençlere sunulan bakım hizmetlerinin kalitesini, Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne uygunluğunu garanti altına almak amaçlanıyor.
Kurumların standartları ''mesleki uygulama'', ''kişisel bakım'', ''personel'', ''kaynaklar'' ve ''yönetim'' başlıkları altında belirlendi. Çalışma, bu konuda Türkiye'de bir ilk olması, belirlenen 28 minimum standartla ilgili tüm kuruluşların aktif katılımı ve katkısıyla ülke koşullarına uyarlanarak uygulamaya konulabilecek bir ürün olması açısından önem taşıyor.
İstismar eden personelin işine son verilecek
İlgili kurumlardaki çocuklara yönelik tüm programlar, çocukların korunmasına ilişkin ulusal ve uluslararası hukukun koymuş olduğu standartları yansıtan yazılı bir politikaya sahip olacak.
Kurumlarda çalışan personel, çocuk ihmal ve istismara uğradığında veya uğrama olasılığı olduğunda bu durumu teşhis edebilme, bilgi, yeteneğe sahip olacak. Engelli çocukların ihmal ve istismar riskinin daha yüksek olduğu bilinciyle önlem alacak personel, çocuklarla arasında güven ortamı oluşturacak. İstismar ettiği kesinleşen personelin işine son verilecek.
Kurumlarda şiddet, bir disiplin sağlama yöntemi olarak kullanılmayacak, çocukların kurumda bulunduğu sürece koruma ve güvenliklerini izleyecek bir mekanizma olacak. İhmal ve istismarın önlenmesi ve müdahale edilmesinde kurum ile çocuğun ailesi ve yakın çevresi arasında işbirliği olacak.
Mahremiyet önlemleri alınacak
Çocuklardan sorumlu tüm yetişkinler, çocuğun yüksek yararı ile uyumlu olarak onların mahremiyeti hakkını destekleyecek. Personel için mahremiyet ve sır saklamaya ilişkin kurallar ve yaptırımlar olacak. Personel, çocukların yaşantılarını veya geçmişlerini diğer kişi ve çocukların önünde tartışmayacak.
Olanaklar ölçüsünde tuvalet, banyo, giyinme işleriyle ilgili yerlerde mahremiyet önlemleri alınacak. Erkek ve kız çocuklar için ayrı banyo, giyinme ve tuvalet olanakları olacak. Çocukların güvenli bir şekilde yalnız kalabilecekleri yerler olacak.
Güven içinde şikayette bulunabilecekler
Her çocuk bir personelle bağlantılı olacak. Personel ilişki kurma, şefkat ve dokunma davranışları konusunda, çocukların ve çevrenin kültürel özellikleri hakkında bilgili olacak.
Çocukların bireysel farklılığı, farklı gereksinimleri bir sorun olan görülmeyecek. Çocukların aileleri ve sosyal değerlerine saygı gösterilecek. Çocuklar ilk adlarıyla çağrılacak. Ailesi olmayan veya bulunmayan çocuklara durumlarını belirten, çocukları toplumda etiketleyen, rencide eden isim ve soyadları verilmeyecek. Çocukların tek tip giyinmemesine ve saç kesim şekillerine özen gösterilecek.