Piramit Haber

HSYK görüşmeleri devam ediyor

Türkiye

HSYK'nın yapısında değişiklik yapan teklifle ilgili görüşmelerini 5 gündür aralıksız sürdüren TBMM Adalet Komisyonu, bugünkü çalışmalarına Başkanvekili Hakkı Köylü başkanlığında başladı.

HSYK'nın yapısında değişiklik yapan teklifle ilgili görüşmelerini 5 gündür aralıksız sürdüren TBMM Adalet Komisyonu, bugünkü çalışmalarına Başkanvekili Hakkı Köylü başkanlığında başladı. 
AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, 26. maddeden önce teklife madde eklenmesi için önerge verdi. Kabul edilen önergeye göre, kurul müfettişi tanımından, teftiş kurulu başkan ve yardımcıları çıkarılacak.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun, "komisyon üyelerinin 3'te 1'inin, komisyonun toplanarak bu teklifi tali komisyon olarak görüşmesi talebini" kabul etmemesini eleştirdi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, teklifin geri çekilmesi gerektiğini söyledi.
AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, 27. madde üzerinde önerge verdi. Kabul edilen önergeye göre, HSYK Başkanı, ilgili dairenin teklifi üzerine hakim ve savcılar hakkında denetim, araştırma, inceleme ve soruşturma yapılması işlemlerinde olur vermenin yanısıra; araştırma, inceleme ve soruşturma yapılmasına yer olmadığına ilişkin işlemlere de olur verecek. HSYK Başkanı, mevcut düzenlemede olduğu gibi dairelerin çalışmalarına katılamayacak.

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, teklifle, Adalet Bakanı'nın istemediği işlemi yapan hakimin başının belaya gireceğini iddia ederek, "Bu teklifle, totaliter rejime doğru gidiyoruz" dedi.

"Yargı yoluna açılacaktır"

Milletvekillerinin eleştirilerini yanıtlayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, teklifle, HSYK Genel Kurulu'na verilen yetkilerden birisinin HSYK Başkanı'na verilmediğini, sadece kanunla daha önce kurula verilen yetkilerin başkana verildiğini söyleyerek, "Kurul Anayasa ve yasalara aykırı yönetmelik veya genelge çıkardığı takdirde, bu kesin ve yargı yolu kapalı olduğu için, yasama organında olmayan bir düzenleme yetkisi kurulda olacaktı. Şimdi bu değişiklikle, başkana ilgili dairelerin de görüşünü alarak, sadece kurulun görev alanı ile sınırlı olmak kaydıyla, yönetmelik ve genelge çıkarma yetkisi veriliyor. Şimdi bu yargı yoluna da açılacaktır. Yargı eğer Anayasa ve yasalara aykırılık varsa verecektir" dedi.

Teftiş Kurulu Başkanı, Başkan yardımcıları ve genel sekreter yardımcılarını atama yetkisinin, Anayasa ile HSYK Başkanı'na verilen görevler arasında olduğunu ifade eden Bozdağ, bu teklifle buna uygun düzenleme yapıldığını bildirdi. 

Bozdağ, getirilen değişikliğin, kamuoyunda yapılan eleştiriler dikkate alınarak düzenlendiğini belirterek, "Çünkü Kurul Başkanı'nın inceleme ve soruşturmayı başlatıp daha sonra ceza şeklinde karar vermesi çok büyük eleştiri aldı. Bu çerçevede sadece inceleme ve soruşturmayı başlatan bir noktaya geliyor. Kurul üyelerinin herhangi bir suçla suçlandığı zaman, bunlara ilişkin idari ve adli birtakım işlemlerin yapılması tamamen kendi kararına bağlı. Yani kendi kendini denetleyen ve kendi hakkında karar veren bir kurul" diye konuştu.
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.