Ayvacık’ın birbirine çok yakın olan Bademli ve Koyunevi köylerinde oturanların her bayram sırayla birbirlerine yürüyerek gidip gerçekleştirdikleri 600 yıllık bayramlaşma geleneği Ramazan Bayramı’nda devam etti. Ramazan Bayramı’nda ilk gün ziyareti Koyunevi köylüleri tarafından Bademli Köyü’ne yapıldı. Bayramlıklarını giyerek topluca 1 kilometre uzaklıktaki kardeş Bademli Köyü’nün yolunu tutan Koyunevi köylülerinin erkekleri, köye yaklaştıklarını haber vermek için silahlarına sarıldı. Bademli köylüleri de köy girişinde silahlarını ateşleyerek misafirlerine ’Hoşgeldiniz’ mesajı verdi. Havaya yüzlerce kez ateş açıldı, bu durum Bademli Köyü girişine kadar sürdü. Turizm bölgesi Assos yolu üzerinde sürdürülen bu gelenek, yoldan geçen tatilcileri endişelendirdi. Ancak tatilciler, arka arkaya sıkılan silahların bir husumetten değil, bayramlaşma geleneğinden kaynaklandığını duyunca rahat bir soluk aldı.
"KARDEŞLİĞİN BOZULMAMASI İÇİN DUA EDİLDİ"
Koyunevi köylüleri, iki köyün ortak mezarlığına ziyarette bulunup dua ettikten sonra köy meydanında kendilerini bekleyen Bademli köyündeki kardeş, dostı ve arkadaşlarıyla tokalaşıp, öpüşerek bayramlaştı. Yaklaşık 600 kişilik katımın olduğu bayramlaşmada uzun bir kuyruk oluştu. Bayramlaşma ardından Bademli Köyü Camisi’nde bu kardeşliğin yıllar boyu bozulmaması için dua edildi. Bademli köyünün kadınlarının hazırladığı yemekler camide topluca yenildi.
Koyunevi Köyü Muhtarı Hüseyin Evcimen, her yıl Ramazan ve Kurban bayramlarında bu geleneği devam ettirdiklerini belirterek, şöyle dedi:
"Sanki iki köy bir köy gibiyiz. Bugün Ramazan Bayramının birinci günü ve Bademli Köyüne misafir olarak geldik. Biz de kendilerini ağırlayacağız. Bu geleneğimiz, köylerimiz kurulduğundan bu yana, yüzyıllardan beri devam ediyor. Bu geleneği gelecek nesillere dostluk, kardeşlik ve barış içerisinde devredeceğiz."
Bademli Köyü Muhtarı, Saffet Erbil de, ev sahibi olarak ellerinden geldiği kadarıyla misafirlerini en iyi şekilde ağırlamaya çalıştıklarını ve bu geleneği uzun yıllar devam ettireceklerini söyledi. Koyunevi Köyü’nde oturan Baki Acar da, şöyle dedi:
"600 yıl önce Koyunevi’ni bir kardeş, Bademli’yi bir kardeş kurmuş. İki kardeş bayramlarda birbirlerine gide gele bu gelenek başlamış. Her yıl bir bayramda biz onlara gidiyoruz, diğer bayramda onlar bize geliyor. Mezarlıklarda ölmüşlerimiz için dua ediyoruz. Ardından camide dua yapıyoruz ve yemekler yeniyor. Kim evsahibi ise misafirlerine bakıyor. Ardından köy meydanında sıraya girip bayramlaşıyoruz."