Piramit Haber

İşte son durum ve son gelişmeler..

Türkiye

Ermenek son dakika haberleri ekipler madende biriken çamurla boğuşuyor acılı ailelerin ise umutları tükendi işte son durum ve son gelişmeler.

ERMENEK'ten gelen son dakika haberlerin hiçbiri yeraltında mahsur kalan 18 işçi için bir umut ışığı yakmadı. Maden kazasının üzerinden 60 saat geçti. 3 gündür madende su tahliyesi yapan ekiplerin en büyük sorunu ise çamur. 
09.54 ÇALIŞMALAR NEDEN UZUN SÜRÜYOR?
MADEN İŞÇİSİ İSMAİL DİNGİL: İki gündür içeriye su çeken motorları yerleştiriyoruz. 250 metreye kadar indik. Suların çekildiği noktalarda tahkimat yapıyoruz. İçerdeki hafriyatı dışarı çıkarıyoruz. Buralar yıkılmasın diye odun kazıklarla destekleyip kuvvetlendiriyoruz. 150-170 metre derinlikte su var daha.
MADEN İŞÇİSİ BÜNYAMİN AKBAŞ: Şu anda 55 metredeyiz. Yani tabana bu kadar mesafe kaldı. Su çektiğimiz bölgelerde kama dediğimiz odunlarla tahkimat yapıyoruz. Evin için gibi düşünün. Oda oda kamaları döşüyoruz, oraları güçlendirip tutmaya çalışarak yol açıyoruz. Ancak suyun etkisiyle yumuşayan toprak kayıyor, göçükler oluyor. Bu da işimizi hayli zorlaştırıyor. Bugün mesela 4-5 göçük vakası oldu. Göçükler olmasa işimiz kolaylaşır."
08.51 AFAD: ÖNCELİĞİMİZ SUYUN ÇEKİLMESİ DEĞİL...
AFAD Başkanı Fuat Oktay, önceliğin artık suyun çekilmesi olmadığını belirterek, ekiplerin madene güvenli alanlar oluşturmak için çalıştığını söyledi. Oktay şözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugünden itibaren önceliğimiz suyun çekilmesi değil, su çekildikten sonra alanda çamur boyutunda olan o malzemenin dışarı çekilmesi, basıncın etkisiyle tavanda ve yan duvarda oluşan malzeme dolgularının dışarı alınması. Ayrıca oranın da ikinci bir kazaya sebebiyet vermeyecek ve çalışma yapılabilecek şekilde güvenli alana dönüştürülmesi. Dolayısıyla orası temizlendikçe pompalar daha aşağıya indiriliyor. Bu aşamalı bir şey."

AFAD'ın verdiği verilere göre, çalışmalara iki uçak, üç helikopter, 23 ambulans ve 22'si AFAD arama kurtarma aracı olmak üzere 126 araç katılıyor. Ekipte dört de dalgıç var.

Ermenek'te kurtarma ekipleri madende güçlendirme çalışmalarına başladı. 

08.00- DİYANET HAREKETE GEÇTİ
Cuma olması nedeniyle de alana çadır mescidin kurulması için çalışma başlattı. Diyanet İşleri Başkanlığınca, mahsur kalan işçilerin aileleri ve yakınlarına destek vermek amacıyla heyet gönderildi

MADEN KAZASI NASIL OLDU?
Madende 28 Ekim 2014 tarihinde saat 12.15'te meydana gelen kazada madenin içine su dolmaya başladı.Toplamda 78 işçinin çalıştığı ve 2 tane girişi bulunan madenden 18 işçi hariç diğerleri kurtulmayı başardı.

137 metresi su ile kaplı durumda olan ocağın girişlerinden pompalar ile su tahliyesi yapılıyor.

İşte Ermenek'teki korkunç kazayı anlatan o grafik...

60 SAATİ GEÇTİ
Ermenek ilçesinin kömür ocaklarının yoğun olduğu Güneyyurt beldesi ile Pamuklu köyü arasında bulunan Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'ye ait linyit kömürü ocağındaki olay 28 Ekim Salı günü saat 12.15'te oldu.

Sabah vardiyasındaki işçiler üretim yaparken, ocağın yeraltı su seviyesinin altında bulunan 350 metrelik bölümde bir anda galeriye su dolmaya başladı.

Öğle yemeğindeki işçilerden 16'sı kurtarıldı. Kurtarılanlardan ikisi yaralıydı. 18 işçi ise su ile dolan bölümü geçemedi. Halen de su altındalar.
30 saati aşkın bir süredir de su tahliyesi çalışmaları sürüyor. Yetkililere göre umutlar neredeyse tükenmiş durumda.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 19-20 Haziran 2014 tarihlerinde yapılan denetimde, madenin eksikleri nedeniyle 9 bin lira para cezası uygulandığı ancak kapatılmasına gerek görülmediği ortaya çıktı.

Ermenek'te kurtarma çalışmaları 60 saati geçkin süredir devam ediyor, acılı bekleyiş ise yerini umutsuzluğa bıraktı. 


ŞİRKETTEN SKANDAL DOĞAL AFET AÇIKLAMASI
 
Ermenek'ten dün gelen en dikkat çekici açıklama maden sahibi şirketin kazayı 'Doğal Afet' olarak nitelendirmesi oldu. 
Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi'nden yapılan açıklamada, Ermenek'teki maden ocağında işçilerin mahsur kalmasına ilişkin, "İşletmekte olduğumuz maden ocağında tüm iş güvenliği tedbirleri alınmış, bu zamana kadar gerekli denetimlerin hepsi yapılmış, maden ocağı hukukun emrettiği şekilde işletilmiştir. Kazanın oluş nedeninin şu an itibariyle tespit edilebilmesi imkansız olmakla birlikte, içeriden kurtulan kardeşlerimizin bize verdiği bilgiye göre, doğal bir afetten bahsedilmektedir. Türkiye'nin tüm maden ocaklarında yemek saatleri içeride kullanılmaktadır ki; buna devlet ocakları da dahildir" denildi.

BAKANLARDAN SERT YANIT

Şirketin açıklaması sonrası kameraların karşısına geçen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 'Doğal Afet' açıklamasını sert dille eleştirdi. 

Yıldız, "Hiç kusura bakmasın bu afet falan değil. Her şeyi kamuoyuyla doğru şekilde paylaşmamız lazım. Biz özellikle eğer bir sel felaketi bir deprem gibi elimizde bulunmayan nedenlerden dolayı bir işlem olmuşsa bu doğal afettir deriz. Ama burası bir doğal afet değil arkadaşlar. Kusur var demektir. Kusur kimdedir, bunun adli idari soruşturmaları yaptıktan sonra netleşir. Ama buraya bir doğal afet tanımlaması yapmak bu olayı geçiştirmek anlamına gelir" diye konuştu. 
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.