Piramit Haber

Kış bitti ama Suriye'deki dram bitmedi

Türkiye

"Kış geldi...Suriye için bir ekmek, bir battaniye" kampanyasını düzenleyen sivil toplum kuruluşları, "Suriye'ye Merhamet Yolu" kampanyasında tekrar bir araya geldi..

İSTANBUL - Tayfun Salcı

"Kış geldi... Suriye için bir ekmek, bir battaniye" kampanyasını düzenleyen sivil toplum kuruluşları, Suriye'ye uluslararası toplumun müdahalesini sağlayacak "güvenlik koridoru" açılması için "Suriye'ye Merhamet Yolu" kampanyasında tekrar bir araya geldi.

İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) Genel Sekreteri Ali Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'deki ihtilafın, Türkiye'de güzel bir tabloyu ortaya çıkardığını dile getirerek, Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelmesiyle İnsani Yardım Platformu oluşturulduğunu hatırlattı.

Kurt, kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya buluşturan platformun, bu yılın Ocak ayında Suriye'de yaşanan trajedinin mağduru olan ve ülkesinde mülteci konumuna düşen sivil halka yardım amacıyla "Kış Geldi... Suriye için bir ekmek, bir battaniye" kampanyası düzenlendiğini hatırlattı. 

Sivil toplum kuruluşlarıyla aralarında Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türk Kızılayı, Kamu Diplomasisi Kurumu ve Türkiye Diyanet Vakfı'nın da bulunduğu kuruluşlardan yaklaşık 40 temsilcinin, her ay Suriye'deki insani durum ve yardım çalışmaları konusunda değerlendirme toplantısı yaptığını anlatan Kurt, platformun önümüzdeki dönemde başka kriz bölgeleri için de çalışma yürütebileceğini söyledi.

Kurt, mart ayı sonunda biten kampanya kapsamında 200 milyon lira değerinde yardımın Suriyelilere ulaştırıldığını, mülteci kampları için devletin yaptığı harcamayla Suriyelilere yardımın 1 milyar lirayı bulduğunu bildirdi. 

Sivil toplum olarak güzel bir sınav verdikleri kanaatinde olduğunu vurgulayan Kurt, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tabii kış bitti ama problem bitmedi. Savaş olanca hızı ve acımasızlığıyla devam ediyor. Her gün yüzlerce, bazen 400 kişiyi bulan katliamlara şahit oluyoruz. Karşımızda savaş suçu niteliğinde eylemler var. Halkını acımasızca katleden bir rejimle karşı karşıyayız. Uluslararası toplumun bu acımasızlığa karşı bu kadar duyarsız kalmasını kabul etmek mümkün değil.
Suriye'deki drama karşı Türk toplumu olarak sessiz kalmadık, kalmak da istemiyoruz. Gerek Türk Hükümeti'nin aldığı tedbirler gerekse Türk halkının kardeşlerinin yanında gösterdiği dayanışma, bu problem sona erene kadar devam edecek."

Kurt, ancak Suriye'de yaşanan drama, uluslararası toplumun gereken duyarlılığı göstermediğine dikkati çekti. 

"Blöflerle geçirilen 2 yıl"

Yakın geçmişte başka ülkelere gerçekleştirilen uluslararası müdahaleleri anımsatan Kurt, "Irak'ta kendi hesapları doğrultusunda hemen müdahale eden, Libya'da -ihtimal, petro-dolarların hatırına- anında müdahale eden Batı toplumu, bu konuda maalesef duyarsız kaldı. Birleşmiş Milletler (BM) aslında bize bugünler için lazım. Ne BM ne Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ne de İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ekseninde çok ciddi şeyler yapılamadı. Timsahın gözyaşlarını andıran, sadece kuru basın açıklamaları ve blöflerle geçirilen 2 yıl var. Ama bu arada katledilen binlerce, yüz binlerce insan var" diye konuştu.

Uçuşa yasak güvenlik koridoru

Kış kampanyasının sona erdiğini ancak insani yardım teşkilatları, resmi ve sivil kurumları yardımlarına yardımseverler ve bağışçıların desteğiyle hız kesmeden, daha yoğun bir şekilde devam edildiğini anlatan Kurt, insani yardımlar sürerken, bir yandan da bütün uluslararası mahfillerde Suriyeliler için bir "merhamet koridoru" açılmasına yönelik yeni bir kampanya başlatıldığını anlattı. 

Kurt, "Uluslararası karar mekanizmalarının üzerinde, Suriye'ye uluslararası toplumun müdahalesini sağlayacak en azından bir güvenlik koridoru, merhamet koridoru açılması için sivil toplum konusunda elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bunu bilhassa BM, Avrupa Birliği (AB) ve İİT ekseninde üç ayaklı olarak takip etmeyi planlıyoruz" diye konuştu. 

Kurt, açılmasını istedikleri koridorun uçuşa ve ateş altına alınmaya kapalı bir nitelikte olmasını öngördüklerini ifade etti.
İDSB olarak Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarıyla toplam 53 ülkede 225 sivil toplum kuruluşunu çatıları altında barındırdıklarını, bu gücü kullanarak resmi karar alma mekanizmalarını etkilemeyi hedeflediklerini belirten Kurt, bu konuda medya desteğinin büyük önem taşıdığını kaydetti.

"Göz yaşartıcı tablolar var"

"Kış Geldi... Suriye bir ekmek, bir battaniye" kampanyasının aynı anda 28 ülkede yürütülen uluslararası nitelikli bir kampanya olduğunu vurgulayan Kurt, "Burada çok göz yaşartıcı tablolar var. Kendileri yardıma muhtaç olan ülkeler ve toplumlar Suriye'de sıkıntı içinde olan arkadaşlarına yardım için koştular" diye konuştu.

Kurt, geçen hafta Güney Afrika'dan gelen 10 kişilik sivil toplum heyetinin Suriye'de trafik kazası geçirdiğini aktararak, "Heyetten biri şehit oldu. Suriye'de, bu uğurda böyle bedellerin de ödendiği bir gönül köprüsü kuruldu. Bu tip problemlerin İslam dünyasının birleşmesine, bütünleşmesine diğerkamlığına sebebiyet verdiği cihetle bize faydası bile var. Ama temenni ediyoruz ki, bu zulüm bir an önce biter de Suriye'deki kardeşlerimiz özgür iradeleriyle seçecekleri bir yapı içinde uluslararası toplumda hak ettikleri yeri alırlar" ifadelerini kullandı.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.