Kömür madenciliği alanında faaliyet gösteren TKİ, bir yandan da üretim faaliyeti tamamlanmış kömür sahalarının yeniden düzenlenip çevreye kazandırılmasına yönelik çalışmalar yürütüyor.
TKİ, 2007'de yürürlüğe giren "Madencilik Faaliyetleri İle Bozulan Arazilerin Doğaya Yeniden Kazandırılması Yönetmeliği'nin çok öncesinden harekete geçerek, bu konuda bir düzenleme olmamasına karşın madencilik faaliyeti öncesinde ormanlık veya ağaçlı bölge olmayan yerleri de kapsayacak şekilde faaliyetler yürüttü.
Kurum, 2008'de başlatılan “Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği” kapsamında da 5 yılı kapsayacak şekilde ağaçlandırma çalışmaları yeniden programlanarak 2008'den 2012 sonuna kadar toplam 1900 hektarlık alanda değişik türde yaklaşık 2,4 milyon adet ağaç dikilmi gerçekleştirdi.
Kuruma bağlı işletmelerde faaliyeti tamamlanmış maden sahalarında, ağırlıklı olarak 1991'de başlamak üzere 2012 sonuna kadar yaklaşık 4 bin 815 hektarlık alana yönelik ağaçlandırma çalışması yapıldı. Bu kapsamda söz konusu alana yaklaşık 7,4 milyon ağaç dikildi.
Bu kapsamda kömür rezervi değerlendirilen alanlar kızılçam, akasya, fıstıkçamı, mavi selvi, zeytin, yalancı akasya, aylantus, dişbudak, akçaağaç, karaservi, ligustrum, karaçam, sedir, meşe palamudu, mahlep, ceviz, iğde, badem, ayva, ceviz, meşe, atkestanesi, sarısalkım türü ağaçlarla yeşillendirildi.