"SEN GİTTİN BEN DE GELİYORUM"
Annesi ile babası ayrı olan 17 yaşındaki Sercan Karcı, evinde kendini astı. Nişanlı olan Sercan’ın hemen ardından yakın arkadaşı Mehmet Akgedik’ten acı haber geldi. Yine boşanmış bir çiftin çocuğu olan Mehmet, Facebook hesabında kaybettiği yakın arkadaşı Sercan Karcı’ya “Sen gittin, ben de geliyorum. Allah’ım sen affet beni. Dayanacak gücüm kalmadı. Sıra bendeymiş” diye seslendikten sonra intihar etti.
1 Haziran günü ise 14 yaşındaki Kübra Eren, babasının ölümünün ikinci yıl dönümünde, annesi pazara gittiği sırada televizyon kablosu ile yaşamına son verdi.
"YETİŞEMEDİM"
Oğlu Mehmet’in annesinin evliliği nedeniyle bunalımda olduğunu öne süren Fevzi Akgedik, “Çocuğum 2 yaşındayken kan kanseri oldu, mücadele ettik, sağlığına kavuştu. Sonrasında annesinin bizi terk edip başkasıya evlenmesini hazmedemedi. Ablasına ‘Hakkınızı helal edin. Ben kendimi öldüreceğim. Abla buraya kadar’ diye mesaj atmış. Kızım telefon açtı. ‘Baba yetiş’ dedi. Yetişemedim” diye konuştu.
"KÜÇÜK OĞLUM DA İNTİHAR EDECEĞİM DİYOR"
Akgedik, “16 yaşındaki oğlum da ‘Ağabey ben de yanına geleceğim’ diyor. Onu Samsun’da çalışan en büyük oğlum aldı götürdü. Okula gönderecek. O çocuğum bari bizi bırakmasın. Ben bittim” dedi.
ORTAK NOKTALARI: ANNE VE BABALARI AYRI
Ereğli Kaymakamı Şakir Erden, intihar eden çocukların ortak noktasının anne-babalarının ayrı olması olduğuna dikkat çekerek, “Neler yapabiliriz diye araştırıyoruz” ifadesini kullandı. Erden, şunları söyledi: “Psikologlar ve rehber öğretmenlerle toplantılar yapacağız. Parçalanmış aileler konusunda yeni bir çalışma başlatacağız. Tarama başlattık. Öksüz ve yetim çocukları tespit ediyoruz. Her 25 çocuğun sorumluluğunu bir kamu kurumuna vererek takip edilmesini ve ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayacağız. Her ay en az 1 saat çocukla ve aileyle görüşecekler. Çocuk onunla birilerinin ilgilendiğini bilecek.”
"İNTİHARLARDA ORTAK YÖN YOK"
Ereğli Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akif Aktaş ise intiharlarda ortak bir yön bulamadıklarını ifade etti. Savcı Aktaş, “Vakalarla ilgili soruşturmalar devam ediyor. Bu ara vakaların artması tamamen tesadüf. Aile durumu ve sosyolojik yapı intiharları tetikliyor. Ailenin gençlerle iletişim içinde olması çok önemli. Onların sıkıntısını ve derdini dinlesinler. Mutlaka uzman desteği alsınlar” açıklamasında bulundu.
"TIPTAKİ ADI KOLEKTİF İNTİHARLAR"
Uzman Psikolog Prof. Arif Verimli, intihar olaylarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Tıpta bu duruma ‘kolektif intiharlar’ adı verilir. Kolektif dediğimiz, birden çok kişinin etkilenmesiyle ortaya çıkan intiharlardır. Burada da yakın arkadaşlar etkilenmiş. Ayrıca sosyal medya mesajına baktığımız zaman, etkilenmenin en büyük aracı.
Haberleşme imkanları arttıkça bunun olumsuz etkileri de artacaktır. Tek başına parçalanmış aileler intiharlarda etkili değildir. Ama başka bir durumun tetiklemesiyle parçalanmış ailedeki çocuk rahatlıkla etkilenebilir.”
Haberleşme imkanları arttıkça bunun olumsuz etkileri de artacaktır. Tek başına parçalanmış aileler intiharlarda etkili değildir. Ama başka bir durumun tetiklemesiyle parçalanmış ailedeki çocuk rahatlıkla etkilenebilir.”