Piramit Haber

Muhasebecilere Müjde !

Türkiye

İşletmeler ile muhasebeciler arasında tartışmaya neden olan ‘defter tutma parasında’ çözüm yolu

Muhasebecinin defter tuttuğu işletmeden, ücretini alamama sorunu tarihe karışıyor. Muhasebeci ve müşavirler, çalıştığı şirketlerden ücretlerini otomatik olarak tahsil edebilecek.

TÜRMOB(Türkiye Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği), 91 bin üyesinin çalıştığı işletmeden otomatik tahsilat yapabileceği bir yazılım programı geliştirdi.
TÜRMOB Başkanı Nail Sanlı, ‘Görünmeyen bir işi iş dünyasına anlatmak zor. İş sahibinin mükellefin farkına varmadan 50 tane sorununu çözüyorsunuz’ diyerek bu soruna neşter atma safhasında olduklarını duyurdu.
Tahsilat, haksız rekabet ve ücretin mesleğin birinci sorunu olduğunu, bu sorunlarla ilgili yeni bir yazılım programı geliştirdiklerini söyleyen Sanlı, programın uygulanması için bu hafta yapılacak Genel Kurul’da karar alacaklarını belirterek, şöyle devam etti:
“ Bir ticari işletmenin doğduğu günden, faaliyette olduğu dönem boyunca, bu işletmeyle ilgilenen meslek mensubunun ücret ve işi bırakma koşulları ile ilgili yazılım programı ve yaptırımı hazır. Tahsilat sorunu çözüyoruz. Otomatikman sözleşme tanzim edilecek. Program üzerinde oluşmuş sözleşmeleri anlaşacağımız bankalar aracılığıyla tahsil edeceğiz.”
PARA VERMEYEN İŞLETMEYE MUHASEBECİ YOK
Bu programların kullanılması zorunlu hale gelecek. TÜRMOB olarak işletmeler takip edilecek. Muhasebeci işletme ile sözleşmeyi program üzerinden yapacak. Bu şekilde parasını alamayan muhasebeci için tahsilat sorunu ortadan kalkacak. Muhasebeci 3 ay ücret alamayınca işi bırakacak ve bir diğeri başlayamayacak.
ZAMANA AYARLI ÜCRET
Sanlı , yeni ücret tarifesinin de zamana endeksli olacağını söyleyerek “Bir firma ayda 5 klasörlük işlem hacmiyle geliyor biri tüm yıl için 1 klasörle geliyor. Bunun için ücretimizi birimlere böleceğiz. Ücretimiz ayırdığımız zamanla sınırlı olacak” dedi.
YENİ YAZARKASALARDA TOPTANCI BİLMECESİ
Önceki gün uygulamaya giren POS cihazlarıyla uyumlu yeni nesil yazar kasa uygulamasında, POS cihazını tahsilat için kullanan işyerlerinin yasal durumu netlik kazanmadı. TÜRMOB Başkanı Nail Sanlı, toptan satış yapan işyerleriyle ilgili aynı şehirde iki farklı vergi dairesinin farklı kararlar verdiğinin altını çizdi.
Özellikle züccaciye, ambalaj malzemeleri, kimyevi malzeme gibi her türlü toptan satış yapılan işyerlerinde gezici POS cihazlarıyla toptan tahsilat yapıldığını vurgulayan Sanlı, “Bunların sorunu çözülmüş değildir şu anda. Önceki gün itibariyle bununla ilgili iki işlem takip ettik. Bununla ilgili bir vergi dairesi toptancılar kapsam dışı derken, diğer daire 1 TL’lik satış bile kapsamdadır” kararı verdi.
 

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.