Bölük, "İnsanlar; sevme ve sevilme ihtiyacı, biyolojik, psikolojik ve sosyal gereksinim ve güdülerin doyurulması, dünyaya yeni nesiller getirme, toplumda sosyal bir statüye sahip olma, geleceğe güvenle bakabilme ve cinsel yaşamın sağlıklı olarak düzenlenmesi için evlenir" diye konuştu. Ani verilen evlilik kararlarının mutsuzluk getirebileceğini ifade eden Bölük, "Toplumda acele ve ani verilen evlilik kararları, birbirini yeterince tanımadan yapılan evlilikler boşanma riskini artırmaktadır.
Özellikle son yıllarda hayat şartlarını gerekçe göstererek kişinin evlenme kararını geç almasıyla ortaya çıkan 'evlenememe korkusu' yanlış karar verilmesine yol açmaktadır. Sadece mantık evliliği ya da sadece aşk evliliği yapmak da evliliğin sonraki yıllarında boşanmalara zemin hazırlamaktadır. Gelenekçi ataerkil ailelerde kadın ya da erkeğin, eşinin ailesiyle anlaşamaması da bazı evlilikleri sorunlu hale getirmektedir" dedi.
"EVLİLİĞİN İLK YILLARI GELECEĞİ BELİRLER"
Psikolog Halise Bölük şunları kaydetti:
"Evliliğin ilk yılları eşlerin geleceği üzerinde belirleyici bir etkiye sahiptir. İlk yıllardaki her iki tarafın göstereceği özveri, gelecekteki olası problemlerin çözümünde ve mutlu evliliğin inşasında önemli bir role sahiptir.
Evliliğin ilk günlerinde çiftlerin bir süre birlikte yaşama kararı, daha sonra kendilerini anne ve baba olmaya hazır hissetmeleri de başarılması gereken iki önemli basamaktır. Her evli çiftin öğrenmesi gereken beceriler vardır. İletişim, problem çözme, ebeveynlik, evdeki rol paylaşımı, bütçe idaresi ve cinsel yaşam mutlu bir evlilik için kesinlikle öğrenilmelidir.
ÖNEMLİ OLAN ÇÖZÜM ÜRETEBİLMEKTİR
Evliliklerde az ya da çok çatışmalar yaşanır. Önemli olan çatışmanın sonucunda çözüm üretebilmektir. Eşlerin çatışma ve problem çözme becerisinde eksikliklerin olması, tarafların gerçekleştirilemeyecek beklentiler içine girmesi, eşlerin birbirine vakit ayıramaması, ekonomik sorunlar, ailedeki rol dağılımı, iletişimin yetersiz olması, cinsel sorunlar, çocukların yetiştirilmesi konusunda yaşanan çatışmalar evlilikleri sorunlu hale getirmektedir. Genelde çatışmalar boyun eğme, bırakma ve geri çekilme (odayı terk etme ya da dinlememe) şeklinde sonuçlanır."
EVLİLİĞİ GÜÇLENDİRECEK 10 İPUCU
-Her koşulda karşılıklı saygı göstermek için çabalayın.
-Çatışma ve çözümleme becerisi geliştirin.
-Kendinizi tanımaya ve kişiliğinizi geliştirmeye çalışın.
-Baş başa vakit geçirmek için fırsatlar oluşturun.
-Ortak aktiviteler geliştirin.
-Birbirinizi affetmeyi öğrenin.
-İletişim becerileri geliştirin.
-Birbirinize karşı samimi olun ve dinlemeyi öğrenin.
-Birbirinizin iyi yanlarını ve olumlu özelliklerini görmeye çalışın."