"Daha önce hiç görmediğim bu büyük öremcekler bahçemde çoğalmaya başlayınca internetten araştırma yaptım. Bu türün halk arasında ’Et yiyen örümcek’ ya da ’Sarı Ömer’ diye bilindiğini, insan yaralanmalarına ve et döküntülerine neden olduğunu öğrenince korktum. Bu üçüncüyü sağ olarak yakalayıp, cam kavanoza koydum İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne götürdüm. Yetkililer örümceği incelediler, bu bölgede bu türe ilk kez rastladıklarını söylediler. Bana bir tarım ilacı yazıp, bölgeyi bununla ilaçlamamı önerdiler. Oysa bu tür durumlarda ilaçlamayı devletin yapmasını ya da yöre insanına ilaç dağıtılması gerektiğini düşünüyorum. Allah’tan çocuklardan önce fark ettim. Ya çocuklarım, eşim benden önce görüp örümceğe dokunsalardı. Düşünmesi bile korkunç."
1 METRE ZIPLAYABİLİYOR
Biyolog Aşır Altınöz, örümcek görünümlü bu canlının halk arasında ’bög’, ’bügu’ olarak adlandırıldığını, bilimsel olarak ’Solifugae’ olarak örümceğimsiler sınıfından bir eklembacaklı olduğunu söyledi, "Genellikle gece karanlığında ortaya çıkarlar. Sıcak ve kuru arazilerde yaşarlar. Gündüz pek hareket edemezler. Bir metreye kadar zıplayabilen türleri vardır. Çok saldırgan yapıları vardır. Güçlü çene yapısı nedeniyle et parçasını dahi koparıyorlar. Daha çok kelebek, fare, kuş leşleriyle beslenirler" diye konuştu.
Edremit İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri ise, kendilerine getirilen canlının fotoğraflarının çekildiğini, araştırma aşamasında olduklarını belirttiler. Başvuru yapan kişinin de bahçesinde görülen bu örümcek için kendisine bir reçete hazırladıklarını, uygulamasını istediklerini, konuyu araştırdıklarını söyledi.
Emekli Mehmet Gizli, örümceğin ayaklarıyla birlikte yaklaşık 15 santimetre büyüklüğünde olmasının dikkatini çektiğini söyledi. Evinin bahçesinde son bir hafta içinde aynı türden iki örümceği öldürdüğünü, sonuncusunu da canlı olarak yakaladığını anlatan Gizli, "Daha önce hiç görmediğim bu büyük örümcekler bahçemde çoğalmaya başlayınca internetten araştırma yaptım. Bu türün halk arasında 'et yiyen örümcek' ya da 'Sarı Ömer' diye bilindiğini, insan yaralanmalarına ve et döküntülerine neden olduğunu öğrenince korktum" dedi.
Biyolog Aşır Altınöz, bilimsel olarak 'Solifugae' olarak örümceğimsiler sınıfından bir eklembacaklı olduğunu söyledi, "1 metreye kadar zıplayabilirler çok saldırgan yapıları vardır. Güçlü çene yapısı nedeniyle et parçasını dahi koparıyorlar" dedi. Bahçe ilaçlandı.