Yeni büyükşehir yasasının ardından, bu seçimlerde partilerin Türkiye geneli oy oranının hesaplanmasında da bir ilk yaşanacak. Türkiye ortalamasının hesaplanmasında farklı kriterler göz önüne alınabilir.
Yerel seçim yarışını hem Anadolu Ajansı hem Cihan Haber Ajansı Türkiye'ye ye duyuruyor. İki ajans arasında partilerin oy dağılımında büyük farklılıklar bulunuyor. Anadolu Ajansı ile Cihan Haber Ajansı özellikle Ak Parti'nin oy oranı konusunda birbirinden uzak oranlar veriyor...
Önceki seçimlerde tüm illerdeki il genel meclisi oylarının sonuçları partilerin Türkiye genelindeki oy ortalamasını gösteriyordu. Ancak yeni yasaya göre 81 vilayet, 30 Büyükşehir Belediyesi ve 51 il belediyesi olarak ikiye ayrıldı ve 30 Büyükşehirde İl Genel Meclisleri kaldırıldı. Bu nedenle ülke genelinde İl Genel Meclis oy oranı hesaplanamıyor. Değişiklik sonrası, Türkiye genel oy ortalamasının nasıl açıklanacağına dair YSK ve partilerin resmi bir açıklaması olmadı.
Bu nedenle bu sene oy ortalamasının tespitinde kullanılabilecek genel olarak 2 yöntem var.
1. Yöntem:
51 ilin il genel meclisi sonuçları + 30 büyükşehir belediye başkanının aldığı oyları...
2. Yöntem
51 ilin il genel meclisi oy oranları + 30 büyükşehir belediyesi kapsamındaki ilçe belediye meclisi oyları
Kulislerde AK Parti'nin 1'inci, CHP'nin ise 2'nci hesaplama yönteminin daha doğru olduğu görüşünü belirttikleri konuşuluyor.