- İNANILMAZ YANIT:
Bunun üzerine genç kadın Van Cumhuriyet Savcılığı’na kürtaj için başvuruda bulundu. İddiaya göre kadın savcı Nazik Yüksel Ceren, “Böyle bir yazı veremeyiz. Sadece isterseniz kadını koruma altına alalım. Doğum yaptıktan sonra da bebeği istemezse devlet bakar” yanıtını verdi. Savcılıktan sonuç alamayan VAKAD, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e telefon açtı. Şahin’in danışmanı, “Kadını koruma altına alabiliriz” diye teklifte bulundu. Ardından da, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü yetkilileri VAKAD’a giderek, “koruma” önerisini yinelediler ancak genç kadın bunu istemedi.
- ÖLDÜRÜLEBİLİR:
VAKAD Danışmanı Gül Kıran, genç kadının, durumunun açığa çıkmasından korktuğunu ve hamileliğinin anlaşılması durumunda da öldürülme tehlikesi altında olduğunu belirterek, “Savcı, ‘Doğur, devlet bakar’ diyor. Durumu anlaşılmasın diye şikayetçi bile olamıyor. Bu kadının mutlaka kürtaj olması gerekiyor ki yaşayabilsin ama devlet sadece koruma altına alayım seni diyor. Peki sonrasında ne olacak. Bu kadının hamileliği öğrenilirse öldürülecek, kadın gidip bir sığınmaevinde yaşasa ve çocuğunu doğurduktan sonra nasıl ailesinin yanına dönecek. Dönse yine öldürülecek. Tek çare kürtaj ama yasalar buna da izin vermiyor” diye konuştu.
Yasa 20 haftaya kadar izin veriyor
Türkiye’de normal kürtaj süresi 10 hafta. Ancak tecavüz sonucu meydana gelen hamileliklerde yasal kürtaj süresi 20 hafta olarak belirlendi. Bu süre içerisinde savcılığın izni ile kürtaj gerçekleştirilebiliyor. Avukat Zozan Özgökçe, savcının acil durumlarda tecavüz sonucunda meydana gelen hamileliklerde zaman kaybı olmaması için bu kararı verebileceğini ve vermesi gerektiğini belirterek, “Bu başka kadınlarda da yaşandı. 20 haftaya kadar savcı karar verebilir. Ama burada vermedi. Tecavüze bile uğrasa kadınların suçlandığı bir toplumda yaşıyoruz ve ne yazık ki savcılar bu gerçeklikten uzak davranıyorlar, toplumdan kopuk ve toplumun reflekslerinden alakasızlar. Bu kadar kadın cinayeti varken duyarsız davranıyorlar. Daha önce devlet tarafından koruma altına alınan ve doğum yaptıktan sonra ailesinin yanına döndüğünde öldürülen kadınlar gördük. Bu gerçeklikler varken savcılar ellerini taşın altına koymuyorlar” dedi. İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Hale Akgün de acele durumlarda savcıların kürtaj için karar verebileceğini belirtirken, savcının olumsuz karar vermesi durumunda kişilerin direkt mahkemeye başvurabileceklerini söyledi.
Milliyet Gazetesi
Milliyet Gazetesi