Buna göre, İstanbul'da Ataşehir ve Ümraniye İlçeleri'nin sınırları yeniden belirleniyor. Bu yapılırken, 04 ve E-80 karayolu, sınır olarak tayin ediliyor.
Bu önergeye karşı çıkan muhalefet, önergeyle, Ataşehir İlçesi sınırları içerisinde yer alan Barbaros Mahallesi'nin Ümraniye İlçesi'ne geçtiğini savundular.
YENİ MADDE İHDASI KABUL EDİLDİ
MHP ve CHP'nin itirazlarının ardından kürsüye gelen AK Partili Mustafa Ataş geçti ve buranın kanunen Ümraniye Belediyesi'ne ait olduğunu söyleyip "Yönetmelik değil kanun önemli ve bizde kanuna uyuyoruz." dedi. Vekilleri arasında yaşanan "Mahalle" tarışmasından sonra yeni madde ihdası yapılan oylamanın ardından kabul edildi.
İşte AK Parti'nin yeni madde ihdasını Genel Kurul'a sunduğunda yaşananlar:
MHP'DEN SERT ÇIKIŞ
MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, AK Parti'nin tasarıya yeni madde ihdas etmesini eleştirdi. Tasarı görüşülmeden önce AK Parti ile yaptıkları görüşmede anlaşmaya vardıklarını belirten Halaçoğlu, "(Yeni madde eklemeyin) dedik, siz de kabul ettiniz ama şimdi bu önergeyi getiriyorsunuz. Bir mahallenin başka bir yere bağlanması, Meclis'in işi mi, bu kadar acil mi? Hani söz vermiştiniz. Şimdi bunu neden getiriyorsunuz? Artık sizinle ne anlaşılır ne de konuşulur, ayıptır ya. Meclis gibi bir yerde önce söz vereceksiniz, sonra aldatmaya kalkacaksınız, ayıptır" ifadelerini kullandı.
"HERŞEY ANAYASA'YA UYGUN"
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, önergenin İçtüzüğe de Anayasa da uygun olduğunu söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, önergeyle ilçelerin hudutlarının yeniden belirlendiğini, sınırların tariflerinin doğru düzgün yapıldığını kaydederek, "Tarifle ilgili bir sıkıntı var, o gideriliyor. Daha önce tarifi yapılmış olan yerle aynı yer oluyor, herkes ne olduğunu bilsin diye. Birisinden diğerine geçme şeklinde bir düzenleme yapılmıyor" dedi.
"BÜYÜK İNŞAAT HARCI DEĞİŞTİ"
HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise yapılan bu değişiklikle, 150 trilyon liralık inşaat harcının, Ataşehir İlçesi'nden Ümraniye İlçesi'ne geçtiğini iddia etti.
Tasarının 130. maddesinde de AK Parti'li milletvekillerinin verdiği önergeyle değişiklik yapıldı. Buna göre, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi nedenlerinden bir veya birkaçına bağlı olarak, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, erişimin engellenmesi Başkanın talimatı üzerine, Başkanlıkça yapılacak. Erişim sağlayıcıları Başkanlıktan gelen erişimin engellenmesi taleplerini en geç 4 saat içinde yerine getirecek. Başkan tarafından verilen erişimin engellenmesi kararı, başkanlık tarafından 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulacak. Hakim kararını 48 saat içinde açıklayacak.
KAPALI OTURUMA GEÇİLDİ
Tasarının 131. maddesinin kabul edilmesinin ardından 132. maddenin görüşmelerine geçildi. MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu'nun bu maddenin kapalı oturumda görüşülmesine ilişkin önergesi üzerine, Genel Kurul'da kapalı oturuma geçildi.