2023'ÜN TEMELLERİ ATILACAK
Sadece uygulamalar değil Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ardı ardına açıkladığı dönüşüm paketleri kapsamında yer alan yüzlerce eylem planının da startı 2015 yılında verilecek. Özel sektörün yanı sıra kamuyu da kapsayacak çalışmalar ile Türkiye adeta bir reform sürecinden geçecek ve 2023 yılının temelleri atılmış olunacak.
Tabi tüm bu çalışmaların yanı sıra 2015’in Türkiye için bir diğer büyük önemi ise hiç şüphesiz G-20'ye dönem başkanı oluşu. Bütün bu çalışmaların G-20 dönem başkanı olduğumuz bir yıla denk gelmesinin de bir anlamı bulunuyor. Hükümetin defterine aldığı ve sırasıyla hayata geçirilecek reformlar ile Türkiye’ye sürekli gelen G20 temsilcilerine bu çalışmalar aktarılacak ve dünya devlerine Türkiye’nin ne kadar güçlü ve istikrarlı bir şekilde yoluna devam ettiği gösterilecek.
BİN 500 EYLEM PLANI HAYATA GEÇİYOR
Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından bu zamana kadar 2 paket halinde açıklanan ve devamı da önümüzdeki günlerde açıklanacak olan dönüşüm paketlerinde toplamda 25 özel başlık ve bin 500’e yakın eylem planı bulunuyor. 2015 yılında bir bir hayata geçirilecek eylem planlarını 35 bakanlık ve ilgili kurum ve kuruluşlar koordine edecek.
Söz konusu eylem planları ile kısaca üretimde verimlilik arttırılacak, ithalata olan bağımlılık azaltılacak, tasarruf oranları yükseltilecek, kamu harcamalarına çeki düzen verilecek, nitelikli iş gücü oluşturulacak, kayıt dışı azaltılacak, teknolojik ürünler geliştirilecek, tarımda hak edilen noktalara gelinecek, enerji verimliliği arttırılacak ve sağlık da yapısal dönüşüm gerçekleştirilecek.
Söz konusu eylem planları ile kısaca üretimde verimlilik arttırılacak, ithalata olan bağımlılık azaltılacak, tasarruf oranları yükseltilecek, kamu harcamalarına çeki düzen verilecek, nitelikli iş gücü oluşturulacak, kayıt dışı azaltılacak, teknolojik ürünler geliştirilecek, tarımda hak edilen noktalara gelinecek, enerji verimliliği arttırılacak ve sağlık da yapısal dönüşüm gerçekleştirilecek.
2015’DE TÜRKİYE DÜNYAYI YÖNETECEK
Tarihi bir görevi üstlenerek G20’nin dönem başkanlığını devralan Türkiye 2015 yılı boyunca dünya ekonomisini de yönetecek. Dünyanın en büyük 20 ekonomisine 1 yıl boyunca yüzlerce toplantı ile ev sahipliği yapacak olan Türkiye, bu zaman zarfında paha biçilmez bir tanıtım imkânını da elde etmiş olacak. Tabi G20'nin yansıması sadece tanıtım fırsatı ile sınırlı kalmayacak. Düzenlenecek toplantılara katılacak Türk işadamları milyarlarca dolarlık sermayeyi de ülkemize çekecek.
ENERJİDE 50 MİLYAR DOLARLIK İLK ADIM!
Türkiye'nin dışarıya en fazla bağımlı olduğu konuların başında gelen enerji sorunu ile ilgili de en büyük adım 2015 yılında atılıyor. Bölgesindeki ülkelerde yer alan enerjiyi batıya ulaştırmada aracı misyonunu yüklenip enerji üssü haline dönüşen Türkiye, nükleer enerji alanında biri Ruslar diğeri ise Japonlar tarafından yapılması planlanan yaklaşık 50 milyar dolarlık Sinop ve Akkuyu nükleer santrallerinin temelini de 2015 yılında atacak.
ULAŞIMDA 3 DEV PROJE HALKLA BULUŞACAK
Ulaşımda da tarihi dönemeç 2015 yılı olacak. Hali hazırda yapımları süren İstanbul’daki 3. Köprü Ekim’de, İstanbul-Bursa arasını 45 dakikaya düşürecek olan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü Aralık’ta, 2 milyon yolcu kapasiteli Ordu-Giresun Havalimanı ise 2015 yılı Mart ayında hizmete açılacak.
İSTANBULLULAR’IN BEKLEDİĞİ PROJELER
Ulaşımın raylı sistem ayağında da çok kritik önem arz eden projelerin takvimi 2015’e göre ayarlandı. Yüksek hızlı treni Marmaray ile buluşturacak olan Haydarpaşa-Gebze banliyö hattı ile Üsküdar Sancaktepe arasını 26 dakikaya indirecek Üsküdar- Çekmeköy- Sancaktepe metrosu bu yıl bitirilecek. Mecidiyeköy-Zincirlikuyu-Çamlıca arasına kurulması planlanan 10 kilometre uzunluğundaki teleferik hattının da 2015’te hizmete alınması planlanıyor.
ÇİN’DEN LONDRA’YA KESİNTİSİZ ULAŞIM
Öte yandan Asya ile Avrupa'yı Türkiye üzerinden birbirine bağlayarak uluslararası önem arz eden Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesi de yeni yılın sonbaharına doğru faaliyete geçiyor. Projenin hayata geçmesi ile birlikte Çin’den yola çıkan biri kesintisiz bir şekilde Türkiye üzerinden Londra’ya kadar gidebilecek.
İFM’DE KRİTİK VİRAJA GİRİLİYOR
İstanbul’u dünya finans merkezleri arasına sokacak olan İstanbul Finans Merkezi projesinde de kritik yıl 2015. Hafriyat çalışmaları neredeyse biten, ruhsat çalışmaları tamamlanan ve teknik tüm engellerin aşıldığı projede yeni yılda ardı ardına temeller atılacak. Bunun yanı sıra Gebze’de imar çalışmaları devam eden ve 3 milyon m2 alan üzerine kurulması planlanan Bilişim Vadisi’nde firma kabulleri 2015'de başlayacak.
ÇILDIRTAN SMS VE MAİLLERE SON!
Yeni yılda bir bir hayata geçirilecek olan uygulamalar arasında vatandaşı doğrudan ilgilendiren elektronik ticaretin düzenlenmesine yönelik kanun ise 1 Mayıs 2015’te yürürlüğe girecek. Bu tarihten itibaren artık izin alınmadan hiç kimseye SMS, e-posta gönderilemeyecek ve dış arama yapılamayacak. Bunu yapan firmalara ise ağır ceza yaptırımları uygulanacak.
TÜRKÇE ZORUNLULUĞU GELİYOR
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı hazırladığı yeni yönetmelik ile yeni yılda bir anlam karmaşasına da son verecek. 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren elektronik ürünlerin dijital ekranında yer alan yazılı, sesli ve görüntülü ifadeler artık Türkçe olacak. Bunun yanı sıra ürün üstündeki etiketlerdeki yazımlar ve tanıtma ve kullanma kılavuzunda yer alan ifadelerde Türkçe yazılmak zorunda olacak.
ÇİPLİ KİMLİKLER DAĞITILACAK
75 milyon vatandaşın cebine dokunacak bir değişiklik daha 2015’te hayata geçiriliyor. 2014 yılı içerisinde pilot bölgelerde vatandaşa dağıtılan ve birçok noktada kolaylık sağlayacak olan çipli kimlikler önümüzdeki yılının sonuna kadar tüm vatandaşların cebinde olmuş olacak.
STAJYER EHLİYETE GEÇİLECEK
Yine AB uyum çalışmaları kapsamında çok uzun zamandan beri çalışmaları yürütülen stajyer ehliyet uygulaması da 1 Ocak 2015’ten itibaren uygulanmaya başlayacak. Yeni ehliyet alacak adaylara uygulanacak çalışma kapsamında stajyer ehliyeti ile 2 yıl boyunca trafik kurallarına uygun bir şekilde araç kullanan kişiler 2 yılın sonunda gerçek ehliyet almaya hak kazanacak.
YENİ ANNEYE AYLIK 750 TL YARDIM
SGK’nın açıkladığı kreş yardımı da 2015 yılında öncelikle pilot iller olmak üzere hayata geçiriliyor. 2 yıl boyunca aylık ortalama 750 TL gibi bir rakamın düşünüldüğü çalışma kapsamında yardımı alacak kişilerde ise bir takım ön şartlar aranacak.
CUMARTESİ NÖBETLERİ BAŞLIYOR
Sağlık Bakanlığı’nın aldığı karar çerçevesinde 1 Ocak'tan itibaren Türkiye’nin tüm il ve ilçelerindeki Aile Hekimleri'nde geçerli olmak üzere ''Cumartesi nöbetleri'' başlayacak. 8 saat şeklinde olacak nöbetlerle ilgili Bakanlık nöbet çizelgelerini hazırlayıp sağlık personellerine tebliğ ettirdi bile. Bu çalışma ile acillerde yaşanan yoğunluğun azaltılması amaçlanıyor.
HERKESE ZORUNLU BES
Dönüşüm programlarında yer alan tasarruf planı kapsamında zorunlu hale dönüştürülen Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) katılım da 2015 yılında zorunlu hale getiriliyor. BES'e otomatik katılım için pilot çalışma 2015 yılında tamamlanacak ve işe giren herkes zorunlu BES'e dahil olacak.