“Kadınlar sevilmek için yaratılmıştır, anlamak için değil" der; Oscar Wilde. Kabul edilsin ya da edilmesin; "Kadınlar" hayatın neredeyse tüm yükünü omuzlayan kahramanlardır. Onları anlamak ya da empati kurmak zorunda da değilsiniz; yapmanız gereken oldukça basit. "Sevgi!" Yalnızca bir gün değil; onları ömür boyu sevmeli.
İşte Birleşmiş Milletler tarafından tanınmış "Dünya Kadınlar Günü"nün hikayesi...
"Dünya Emekçi Kadınlar Günü" hikayesi
8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başlar.
Ancak greve tepki gösteren polis, işçilere saldırıp hepsini fabrikaya kilitler. Olaylar esnasında fabrikadan kaçamayan işçilerden çoğu kadın 129 kişi can verir. İşçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katılır.
Clara Zetkin öncülük etti
Almanya Sosyal Demokrat Partisi'den Clara Zetkin, 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını önerir.
Ölen kadın işçiler anısına "Kadınlar Günü" ilan edildi
26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde, 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart tarihinin “Dünya Kadınlar Günü” olarak kutlanması önerisini getirir ve öneri oy birliğiyle kabul edilir.
8 Mart olarak belirlendi
İlk yıllarda belirli bir zaman saptanmadığından değişen tarihlerde kutlanan “Kadınlar Günü”, 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansında 8 Mart olarak belirlenir.
"Dünya Emekçi Kadınlar Günü"
İlk konferanstan tam 11 yıl sonra, 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda ismi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak değiştirilir.
1960'larda ABD'de de kutlanmaya başladı
Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde kutlanması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960lı yılların sonunda ABD'de de kutlanmaya başlanır; böylece genel geçerliği de kesinleşmiş olur.
Birleşmiş Milletler onayı geldi
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kabul etti. Birleşmiş Milletlerin sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York'ta ölen işçilerin anısına yapıldığının yazılmamıştır.
"8 Mart Dünya Kadınlar Günü"
Birleşmiş Milletler bu günü "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" olarak belirler.
Tartışmalara neden oldu
Birleşmiş Milletler'in bu kararı 8 Mart'ın "Emekçi Kadınlar Günü" mü; yoksa "Kadınlar Günü" mü tartışmalarının yeniden doğmasına neden olur.
Türkiye'de ilk kez 1921 yılında!
Türkiye'de ise "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü" adıyla ilk kez 1921 yılında kutlandı.
4 yıl boyunca kutlama yapılmadı!
12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı.
84'ten beri her yıl kutlanıyor
1984'ten itibaren ise, her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından Dünya Kadınlar Günü kutlanmaya devam ediyor.