Çukurova Bölgesi son 15 yılın en kurak kış mevsimini yaşıyor. Yağmur yağmadığı için vatandaşlar kışın topraklarını sulama çabasına girerken, sıcak havaya aldanan limon ağaçlarının çiçek açması görenleri şaşırttı. Adanalı çiftçilerden Doğan Kılıç, havalar sıcak gittiği için limonların çiçek açtığını belirterek, "Bu ağacın şu an uykuda olması gerekirdi. Havalar sıcak gittiği için bitkilerin de dengesi bozuldu. Onun için limon ağaçları komple çiçek açtı. Bu, bu sene için rekolte düşüklüğü olacak demek. Çiçeklerin şimdi açmaması lazımdı. Normalde budama yapılmadı, şimdi budama zamanı, budama yaparsan bu çiçeklerin hepsi gidecek. Rekolte düşüklüğü olacak." dedi.
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bülent Özekici ise tarımsal etkinliğin başladığı 1 Ekim-31 Aralık arasında ortalama metrekareye 229 kilo yağmur düşmesi gerekirken şimdiye kadar 159 kilo düştüğünü söyledi. Bu sene inanılmaz bir kuraklık yaşandığını vurgulayan Özekici, "Ben hiç böyle bir sene yaşamadım. Bu mevsime kadar en az 3 -4 kez yağış alarak buğday büyürdü. Bundan 15 gün önce bütün ova buğdayı suladı. İlk defa sulama kanallarına su bırakıldı ve sulama yapıldı." diyerek durumun vahametini ortaya koydu.
Aralık ayında Çukurova normal olarak metrekareye 142 kilo yağış alması gerekirken bu sene 50 kilo yağış düştüğünün altını çizen Prof. Dr. Özekici, "Neredeyse üçte biri. Bu da çok ciddi bir sıkıntı oluşturuyor. Yağış olmayınca, gerek kar, gerek yağış yüzey akışa geçerek barajları, gölleri ve göletleri doldurur. Yağış olmayınca bu barajlar da dolmayacak. Barajlarda su olmayınca, gelecek yıl da tarımsal kuraklıktan söz edebiliriz. 14-15 yıldır ben böyle bir kuraklık hatırlamıyorum. Şu an en çok tahıllar ekildi. Buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi ürünler ekildi, onları etkiliyor. Geçen sene çok saman ithal edildi, nedeni kuraklık değildi. Hayvan sayısının artmasından dolayıydı. Bu sene kuraklık olursa daha fazla saman ithal edilecek." değerlendirmesinde bulundu.