Kendinizi geliştirmek için bir şeye başladığınızda, hevesiniz yüksektir ve isteklerinizin hazzıyla motive olmuş durumdasınızdır. Ama motivasyon zamanla doğal olarak kaybolur.
Motivasyon bittiğinde, iradenize güvenirsiniz. Ama hiç kimse sonsuz irade gücüne sahip değil. İrade zamanla yorgun düşen bir kaynak. Kendinize istemediğiniz bir şey yaptırdığınızda iradenizin bir kısmını kullanıyorsunuz demektir. Size çekici gelen bir şeyi es geçtiğinizde irade rezervi biraz daha tükenir.
Akşam olduğunda hiç iradenizin kalmadığını fark edebilirsiniz. Bu yüzden birçok insan gün boyu sağlıklı beslenip, akşam diyetini bozuverir.
Eğer motivasyon ve irade sizde işe yaramıyorsa başka bir yol var.
Hayatımızın %95’i bilinçaltımızın yönlendirmesiyle şekillenir. Bilinçaltını yaşamı kontrol eden bir otomatik pilot gibi düşünebilirsiniz. Bilinçaltı sayesinde düşünmeden dişlerinizi fırçalar ve yine düşünmeden araba kullanırsınız.
Bilinçli bir şekilde yeni bir alışkanlık kazanmaya karar vererek, bilinçaltının gücünü kontrol altına alabilir ve yeni bir sinirsel yol yapabilirsiniz.
Bir alışkanlık kazanıldığında yapması kolaydır, artık motivasyona ve iradeye ihtiyaç yoktur.
İşte size yapmak istenilen bir aktiviteyi alışkanlık haline getirmek için 7 adım. Bir alışkanlığı kazandığınızda onu efor harcamadan yaptığınızı fark edeceksiniz. Bu teknikler değiştirmek ya da yaratmak istediğiniz herhangi bir alışkanlık için kullanılabilir: diyet, egzersiz, stresi azaltma, uyku alışkanlıkları ve daha fazlası….
1. Küçük Hedefler Koyun Büyük hedefler heyecan vericidir ama küçük, sıkıcı hedeflerin başarıya götürmesi daha olası. Günde 15 dakika yürümek, şekerli yiyeceklerden uzak durup sebze yemek küçük hedeflere birer örnek.
Beyninizi kandırmak için küçük şeylerle başlayın. Bilinçaltınız kontrolü elinde tutmak ister, bu yüzden değişimi sevmez. Büyük bir değişiklik genelde bilinçaltının direnciyle karşılaşır ama küçük değişikliklerle içeri sızabilirsiniz.
2. Tetikleyicileri Kullanın Bir tetikleyici sizi otomatik olarak başka bir şeyi yapmaya yönlendirir. Örneğin sigara kullanıcıları yemekten sonra sigara içmeye tetiklenmişlerdir. Eğer akşam yemeğinden sonra her gün yürümeye çıkarsanız, birkaç hafta sonra otomatik olarak yürümeyi düşüneceksiniz. Görsel tetikleyiciler de çok işe yarar. Sabah egzersiz kıyafetlerini yatağınızın üstüne sererseniz, işten eve geldiğinizde spora gitmek için kendinizi teşvik edeceksiniz.
3. Erken Yapın Yapmak istediklerinizi sabah, iradeniz güçlüyken yapın. Böylece gün boyunca ödülleri toplayacaksınız.
4. Hazırlık Yapın Başarınızı sağlama almak için her şeyi yaptığınızdan emin olun. Eğer bir yürüme programına başlayacaksanız, rahat ayakkabılar alın kendinize. Eğer yeni bir diyete başlayacaksanız, dolabınızı sağlıklı yiyeceklerle donatın.
5. Uygun Hale Getirin Yapmaya başlayacağınız şey ne kadar zor ve ne kadar zaman alıcı bir şeyse, başlama ve sürdürme de o kadar zor olacaktır. Bu yüzden birçok insan spor salonu üyelikleri alıp, sonra bırakıyor. Çünkü uygun değil. İhtiyacınız olan her şeyi başta düşünüp, tedarik etmek. Zamanı geldiğinde ise Nike’ın söylediği gibi “Sadece Yapın (Just Do It).”
6. Eğlenceli Hale Getirin Bir şeyi yapmaktan hoşlanmazsanız, buna devam edemezsiniz. Yaşam tarzınızdaki değişimleri mümkün olduğunca keyifli hale getirmeye çalışın. Bir arkadaşınızla egzersiz yapın, sağlıklı yiyecekleri lezzetli olacak şekilde pişirmeyi öğrenin.
7. Zinciri Kırmayın
Amerikalı ünlü şovmen Jerry Seinfeld henüz bilinmiyorken, bir alışkanlık geliştirdiğinden bahsediyor. Yazı yazdığı her gün takvime kırmızı, büyük bir “X” işareti koyduğunu ve zinciri kıran boşlukları görmek istemediği için her gün yazdığını söylüyor. Bu tekniği bir ay boyunca kullanın, böylece yeni bir alışkanlık kazandığınızı göreceksiniz.
Bu teknikleri beyninizi kandırmak ve yeni bir sinirsel yol oluşturmak için kullanın. Yeni bir alışkanlık kazandığınızda, bu alışkanlığı başka büyük değişikliklere geçiş için de kullanabilirsiniz. Ki bu değişiklikler hayatınızı baştan aşağı değiştirecek olanlar olabilir. Binlerce kilometrelik bir yolculuk sadece bir adımla başlar.