Bosna-Hersek'i bütün zorluklara rağmen bağımsız bir devlet yapmayı başaran, en zor anında halkının bir ''baba'' gibi etrafında kenetlendiği, derin bilgi birikimi nedeniyle "Bilge Kral" olarak adlandırılan merhum Aliya İzzetbegoviç, ebediyete intikalinin 9. yıl dönümünde ülkesinde özlemle anılıyor.
Merhum Aliya İzzetbegoviç'in ailesi, cezaevinde yattığı dava arkadaşları, koruması, son anlarında sürekli yanında bulunan doktoru, vefatının 9. yıldönümü nedeniyle Bilge Kral'la ilgili ilginç hatıraları paylaştı.
Müslümanlara yeni bir dönem getirmek istemişti
İzzetbegoviç'in büyük kızı Leyla Akşamiya, "Babam 21 yaşındayken cezaevine kapatılmıştı. Çünkü belirli bir hareketi, bir düşünceyi, halkı, dünyadaki insanların iyiliği için savunmak istemişti. Müslümanlara yardım etme ihtiyacı duyuyordu. Müslümanlara yeni bir dönem getirmek istemişti" diye konuştu.
Çocuklarına ünlü olmayın nasihatı
''Bilge Kral''ın en küçük kızı olan ve savaş zamanında resmi tercümanlığını da yapan Sabina Berberoviç, babasının kendilerini dinledikten sonra düşüncelerini açıkladığını söyledi. Berberoviç, şöyle konuştu:
Dramımızın sesiydi
İzzetbegoviç'le 5 yıl birlikte hapis yatan, eski Bosna milli marşı ve Srebreniçki Inferno'nun yazarı Prof. Dr. Cemaludin Latiç, "Aliya, babalarımızın, dedelerimizin, dramımızın sesiydi. Halk bunun için onu çok seviyordu" dedi.
Merhum İzzetbegoviç ile "Mladi Müslümani"nin kurucularından olan ve "Bilge Kral" ile birlikte 1983 yılında yargılanan İsmet Kasumagiç, "Bosna-Hersek, Aliya sayesinde uluslararası örgütlerce tanınan bir devlet oldu. Gerek BM'de gerekse Avrupa'daki kurumlarda Aliya sayesinde devlet statüsüne sahibiz" dedi.
Bosna'yı Başbakan Erdoğan'a emanet etti
İzzetbegoviç'in doktoru Prof. Dr. İsmet Gavrenkapetanoviç, "Aliya vefatından önce Bosna'yı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a emanet etti ve Bosna'ya sahip çıkmasını söyledi" diye konuştu.