İstanbul'un 8 kilometre batısında, Adalar'a yakın bir bölgede ve 7.0 büyüklüğünde olacağı iddia edildi. İstanbul'da binaların eski olduğu ve depreme yeterince hazırlanmadığı da ileri sürüldü.
Marmara Denizi'nde ve İstanbul'da olası depremle ilgi son araştırma Türk bilim insanları ile Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından yapıldı. Araştırmanın çarpıcı sonuçları 10 günde bir yayımlanan bilim dergisi "Geophysical Recearch Letters"de yayımlandı.
FAY HATTI 1.199 KM UZUNLUĞUNDA
Araştırmada, Kuzey Anadolu Fayı'nın 1.199 kilometre uzunluğunda olduğu, Türkiye'nin doğusundan başlayarak Ege Denizi'ne kadar uzandığı belirtildi.
Kuzey Anadolu Fay'nın dünyanın en uzun ve en sık deprem üreten hatlarından biri olduğu hatırlatılarak, söz konusu fayın uzun süredir "sessiz" olduğuna dikkat çekildi.
FAY HATTI ŞUAN SESSİZ...
MIT ve Türk bilim insanlarının araştırmasına göre, Kuzey Anadolu Fayı'ndaki "sessizlik" iki anlam taşıyor olabilir. Fay hattındaki "sismik boşluk" faal değil ve iki tektonik plaka yan yana sessiz bir şekilde kaymaya devam ediyor.
İkinci senaryo ise, İstanbul için felaket anlamına geliyor. On yıllardır "sessiz" kalan fay hattında büyük bir gerilim meydana geldi ve bu durum büyük bir "sismik olay"a dönüşebilir.
İSTANBUL DEPREME HAZIRLANMIYOR
Araştırmanın sonucuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan MIT bilim insanı Michael Floyd çarpıcı tespitlerde bulunuyor.
Floyd, "İstanbul çok büyük bir şehir. Binaların önemli bir kısmı eski ve Güney Kaliforniya ile karşılaştırdığımızda modern değil. Bir deprem uzmanının gözünden bakıldığında, bu durum büyük bir felakete neden olabilir" dedi.
İstanbul'daki depremin ne zaman olacağını tahmin etmenin güç olduğunu belirten uzmanlar, İstanbulluların bir deprem güvenlik planının olması gerektiğini belirtiyor.
1509'DAKİ "KÜÇÜK KIYAMET"
Kuzey Anadolu Fay hattı 1509'da İstabul'da büyük bir deprem üretti. "Küçük Kıyamet" olarak adlandırılan depremde binlerce konut ve kamusal yapı çöktü. 160 bin kişinin yaşadığı İstanbul'da 13 bin kişi hayatını kaybetti.