öylerinden gelin olup giden genç kızların yıllardır mağduriyetine tanık olduğunu belirten Köy Muhtarı Akarsu, buna son vermek için sigorta zorunluluğu uygulamasının başlatıldığını belirterek, “Bundan sonra Bademci köyünden evlenmek isteyen damat adayları kızlarımıza sigorta yapmadan köyümüzden gelin alamayacak.
Bu uygulama köyümüzden ilçemize, ilçemizden ilimize, ilimizden de Türkiye’ye yayılacak hamle olacaktır. Bu önerimizi ilk olarak Sayın Kaymakamımız Zafer Coşkun’a ilettiğimde çok olumlu yaklaştı. Hatta ‘bana böyle fikirlerle gelin’ dedi. Daha sonra ben de bu uygulamayı başlatma kararı aldım. Ayrıca sigortasız bir kızımızın nikahını kıymak yasaya aykırı. Bu yüzden kıyanlarda görevi ihmal etmiş oluyor” dedi.
SİGORTA SİCİL KAĞIDI TAKI OLARAK VERİLDİ
Bence en değerli takı da buydu çünkü Allah erdirirse 2034 yılında bu kızımız emekli olduğunda ne o düğünde takılan paralar ne de altınlar kalacak. Ellerinde kalan tek şey emeklilik olacak” diye konuştu. Ölümün insanlar için olduğuna ve sigortalı olmanın önemine değinen Bademci Köyü Muhtarı Akarsu, “Bugün sigortasız bir anne vefat ettiğinde ardında sadece gözü yaşlı yetim çocuklar bırakıyor. Ama sigortalı olsa ardında gözü yaşlı çocukların yanında gelecekleri garanti altında çocuklar bırakmış olacak” şeklinde konuştu.
DAMAT ADAYINA, SİGORTA ŞARTI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 çocuk isteğine atıfta bulunan Akarsu, “Ama bu kızlarımız, sigortalı olmazsa doğumdan kazandığı 6 yıl doğam hakkını kaybediyor. Bu haktan da yararlanabilmesi için kızlarımızın sigortalı olması gerekiyor” dedi. Köylerine kız istemeye gelen aileye sigortanın öneminden bahseden Muhtar Akarsu, “Damat adayımız, gelin almak istediği kızımızı sigorta yaptırmadan köyümüzden kız alamaz. Bu yüzden ilk önce kızımızı sigorta yaptıracak. Bunun sözünü bize verdi. Bizde kızımızı kendisine verdik.
Aksi taktirde sigorta yaptırmazsa gelinimize, nikahını kıydırmayacağız. Ayrıca Allah nasip eder düğün olursa kızımıza da, takı yerine ilk ödenmiş sigorta poliçesini düğün hediyesi olarak ben takacağım. Yani kızımızın ilk primini muhtar olarak ben ödeyeceğim” diye konuştu.
Erkek babasının çocuğu için birçok fedakarlıkta bulunduğunu hatırlatan Akarsu, “Baba, oğluna sigara alıveriyor. Çiftçi sigortası yaptırıp sigortasını ödeyiveriyor. Peki kızı için ne yapıyor. Köylerimizde damdaki hayvan, kızlarımızdan daha değerli. Bu çok yanlış bir düşünce.
Bu benim içimde uhde oldu.Vicdan azabı duydum. Köyümüzdeki ilk düğünde de bu uygulamayı başlattım. İnşallah bu uygulamamız, köyümüzden ilçemize, ilçemizden de tüm Türkiye’ye yaygınlaşır. Basit bir konudan bahsetmiyoruz. Çünkü ülkemizde insan ayrımı yapılıyor.
Erkek kadın ayrımı yapılıyor. Erkek için her türlü fedakarlıkta bulunurken, çamaşırımızı yıkayın, yemeğimizi yapan, hayvanlarımıza bakan, her türlü ihtiyacımızda yanımızda olar kızlarımız ise, sigorta hakkı bile olmuyor. Böyle bir şey olamaz” ifadelerini kullandı.
Muhtar Akarsu, bu kapsamda Taşköprü ilçesine bağlı Bademci köyünden kız istemeye gelen damat adayları ile kayınpederlerinin köylerinden alacakları her gelin için mutlaka sigorta yaptırmak zorunda olduklarını ve daha önceden olan kız parası, kuzu parası falan değil artık sigorta parası olacağını kaydetti.
“Fakat muhtarımızın bir isteği oldu. Bunu da inşallah yerine getireceğiz. Çok güzel bir uygulama, bu yüzden muhtarımızı destekliyoruz. İnşallah bu uygulama ülkemizin her yerinde olur. Evlendikten sonra eşim, hem sigortalı olacak hem de doğum yapınca iki yıl sigorta hakkı kazanacak. Bundan sonra gelin adayı kızlarımız, inşallah sigortalı olarak evlenecekler ve ileride de emekli olacaklar.”
İki kız babası Fatih Candemir ise, şunları kaydetti:
“Bende, kızlarımı evlendireceğim anda sigortalı olmasını isterim. Kızlarımı sigortalı yapmak isterim. Muhtarımıza, böyle bir uygulamayı köyümüzde başlattığı için teşekkür ediyorum. Bu uygulamanın sadece köyümüzde değil, tüm Türkiye genelinde uygulanmasını temenni ediyoruz. Çünkü erkek çocuklarımız ne kadar değerli ise, kız çocuklarımıza da aynı değerin verilmesini istiyoruz.”