Piramit Haber

Bu sefer Meteoroloji değil NASA! Durum ciddi..

Yaşam

NASA önümüzdeki kış aylarıyla ilgili olarak Türkiye'yi uyardı! Peki bu kış hava durumu nasıl olacak?

Kış aylarında hava durumu ülkenin önemli gündemlerinden biri olur. Gerek yakıt masrafları, gerek yol durumu öğrenciler içinde okulların tatil olup olmayacağı gibi meseleler hayatımızın bir parçası oluyor. Peki bu kış hava durumu nasıl olacak?

Son dönemde ortaya çıkan ve etkileri gittikçe artacak şekilde gösteren küresel ısınma, yaz aylarındaki sıcaklığı anormal derecede artmasına yol açıyorken aynı zamanda kış aylarının da mevsim normallerinin çok altında sergilemesi konusunda oldukça etkili. Bu noktada NASA tarafından gelen ciddi uyarı bu kış aylarının çok daha zorlu geçeceğine işaret ediyor.

Webtekno’da yer alan habere göre NASA, Türkiye’de kış mevsiminin zaman olarak bir değişiklik olmadan yaşanacağı, fakat geçmiş yıllardaki kış aylarına göre çok daha soğuk geçeceğini belirtiyor. Özellikle Balkanlar, Anadolu ve Orta Doğu bölgelerinde çok daha sert geçeceği belirtilen kış aylarında küresel ısınmanın etkisiyle geçtiğimiz yıldan daha çetin bir kış geleceği uyarısı şimdiden yapıldı.

Polimer Dış Cephe Kaplama ve Polimer Kapı-Pencere Sistemleri konusunda hizmet veren Eryap Grup’un CEO’su olan Emrullah Uslu, NASA’nın bu ciddi açıklamasıyla ilgili bazı değerlendirmeler yaptı.

Soğuklardan minimum seviyede etkilenmek için yalıtım sisteminin önemine değinen Uslu, ısı yalıtımının olmadığı evlerde pencerelerin ve kapıların, içerideki ısının ¼’ünün kaybolmasına sebep olduğunu açıkladı. Bu durumun ülke enerjisi için büyük bir zararı olduğunu belirten Uslu, sırf bu yüzden harcanan enerjinin her yıl 10 milyar doları bulduğunu söyledi.

Enerji harcamalarının yarı yarıya azaltılmasının ısı yalıtımı sayesinde gerçekleşebileceğini belirten Uslu, “Yalıtım levhasının kalınlığı arttıkça enerji verimliliği de o oranda artıyor. Yalıtım ürünlerinin çeşitliliği ve kullanım detayları konusunda ülkemiz son derece ileri olmasına rağmen yalıtım kalınlıklarının yetersiz olması nedeniyle yapılan yatırımlar yeterli etkiyi yaratmıyor.

Ülkemizde bölgelere göre değişen yalıtım levhası kalınlıkları ortalama 4–5 santimetre olarak öngörülürken, Avrupa ülkelerinde bu değer 15–20 santimetre kalınlığa kadar çıkabiliyor. Yalıtım eksikliği nedeniyle bütçelerin önemli bir bölümü boşa harcanıyor. Yalıtımı hiç olmayan ya da doğru yalıtılmamış binalar, kat adedine bağlı olarak ortalama en az yüzde 20 ile 30 aralığında enerji israfına neden oluyor.

Binaların çatılarına, duvarlarına ve döşemelerinize iyi bir yalıtım yaptırıldığına, bir de iyi bir ısıtma cihazı ve otomasyon sistemi kurulduğu takdirde enerji harcamalarında yüzde 50′den fazla tasarruf sağlanabiliyor. Binaların camları da yalıtım için oldukça önemli bir faktör. Camlar tek cam olmamalı, pencerelere çift veya duruma göre üç cam takılmalı. Kısaca ısı kaybettiğimiz her alanda yalıtıma ihtiyaç duyuyoruz” şeklinde konuştu.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.