ABD'de sempozyumlara davet edilen dünyada ki profesörlerin referans gösterdiği, her kitabeyi okuyabilen ve tercüme eden 74 yaşındaki Mehmet Kuşman, şimdi Çavuştepe Kalesi'nin girişinde, eskiden kazıevi olarak kullanılan taş kulübede hayat mücadelesi veriyor.
YARDIM TALEBİ GERİ ÇEVRİLİYOR
40 yıldır Çavuştepe Kalesi'nin bekçiliğini yapan Kuşman'a hiçbir yardım yapılmıyor. Her gün sabah 05.00'te kaleye gelen Kuşman, vali olsun, milletvekili olsun, kaymakam olsun birçok önemli şahsın Van'ı ziyaret edip kaleye geldiğini belirtip onlardan yardım talep ettiğini ancak 'bakarız' denilerek geçiştirildiğini söyledi. Kuşman, geçimini küçük kulübesinde taşların üzerine yaptığı Urartuca eserlerle sağlıyor.
KOCA TARİHİ ÇANTASINDA TAŞIYOR
Taş üzerine 105 harften oluşan Urartu alfabesini yapması tam 7 gününü alıyor.Gelen misafirlere Çavuştepe Kalesi'ni gezdiren ve Urartularla ilgili bilgi veren Kuşman, kalenin tüm tarihini yanındaki küçük çantasında taşıyor.
"GÖZLERİMİ KAPATTIĞIM ZAMAN BİLE URARTULARI GÖRÜYORUM"
Kuşman'ın çantasındaki; Çavuştepe Kalesi'nin planı ile Urartular döneminden kalan 2 bin 600 yıllık buğdaylar taşıyor. Kuşman, tarihe olan ilgisini, "Gözlerimi kapattığım zaman bile Urartuları görüyorum" ifadeleriyle anlattı.
Dünyada 38 kişi Urartuca biliyor ve 37'si akademisyen. Vanlı Mehmet Kuşman'ın ise hiçbir eğitimi yok. Şimdi taş kulübesinde gelecek olan yardımları bekliyor.
Mehmet Kuşman, aslen kalenin kuzeyindeki Çavuştepe Köyü yerlisi olduğunu beliritirken, tapınaktaki taşlara oyulmuş yazıtı önce Urartuca sonra Türkçe çevirisiyle bir çırpıda okuyor. Kuşman, tarihe karışmış bir uygarlığın dilini taş yığınlarının içersinde tamamen kendi çabasıyla çözmüş.