Hayvanların rahat yaşamaları, iyi ve uygun muamele edilmesini sağlamak, acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmaları ve her türlü mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla hazırlanan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, 1 Temmuz 2004 tarihinde yürürlüğe girdi.
Kanunda öngörülen idari para cezaları, 86 lira ile 15 bin 226 lira arasında değişiyor.
Buna göre, sahipsiz ya da güçten düşmüş hayvanların, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanunu'nda öngörülen durumlar dışında öldürülmeleri halinde, hayvan başına 910 lira idari para cezası veriliyor.
Hayvanları doğal kapasitesini veya gücünü aşacak şekilde veya yaralanmasına, gereksiz acı çekmesine, kötü alışkanlıklara özendirilmesine neden olacak yöntemlerle eğitenler için 2 bin 281 lira ceza verirken, hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranan, acımasız ve zalimce işlem yapan, döven, aç ve susuz bırakan, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakan, bakımlarını ihmal eden, fiziksel ve psikolojik acı çektirenlere ise 454 lira ceza uygulanıyor.
Hayvanlarla cinsel ilişkide bulunan ve işkence yapanlara 454 lira ceza uygulanırken, Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Fila Brasileiro, Dogo Argentino gibi tehlike arz eden hayvanları üreten, sahiplendirilmesini, ülkeye girişini, satışını ve reklamını yapan, takas eden, sergileyen ve hediye edenler için de 4 bin 565 lira idari para cezası öngörülüyor.
Bir hayvana çarpan ve ona zarar veren bir sürücü, onu en yakın veteriner hekim ya da tedavi ünitesine götürmez veya götürülmesini sağlamaz ise 454 lira idari para cezası veriliyor.
Bir hayvan neslini yok edecek her türlü müdahalede bulunanlara da hayvan başına 15 bin 226 lira idari para cezası öngörülüyor.
Bu kapsamda, 2013 yılında, bin 625 ev ve süs hayvanı satış yeri, 197 geçici hayvan bakımevi ve 22 hayvanat bahçesinde 3 bin 865 denetim gerçekleştirildi. Denetimlerde görülen eksiklikler ve hayvan hakları ihlalleri ile ilgili olarak 274 bin 733 lira idari para cezası uygulandı.