Konuya ilişkin bilgi veren proje yürütücüsü Prof. Dr. Gürsel Dellal, projenin çok eskiye dayanan bir geçmişi olduğunu söyledi.
Baba hattı İsviçre kökenli Saanen, anne hattı Kilis keçisiyle yapılan melezleme sonucunda ''ak keçi'' isimli yeni bir ırk geliştirdiklerini kaydeden Dellal, ''Bu ırk, İç Anadolu koşullarına da Akdeniz'in dağlık kesimleri dışındaki bölgelerine de son derece iyi uyum gösterebiliyor. Diğer bölgelere yönelik uyum çalışmaları da sürdürülüyor.
Ak keçi ırkının en önemli özelliği süt verimi. Bu keçi, diğer yerli ırklarımızdan çok süt veriyor. Ak keçi ırkının süt verme süresi, 6,5-7 ay. Bu sürede 450 litreye yakın süt alıyoruz'' dedi.
Dellal, bu ırkın veriminin yüksek olduğunu fakat Türkiye coğrafyasına uyum konusunda çeşitli sorunları bulunduğunu ifade ederek, ''Bu işe yeni başlayan yetiştiriciler bu uyum sorunu nedeniyle hayvanlarını elden çıkarmakta ve bu işi yapmaktan vazgeçmektedirler. Saanen keçilerinin süt miktarı ve dönemi yüksektir, fakat Türkiye'nin her bölgesinde uyum gösteremez. Ak keçi bu nedenle melezlendi. Süt verimi yüksek Saanen keçisi ile Türkiye'nin birçok bölgesine uyumlu Kilis keçisinin özellikleri bir araya getirildi'' diye konuştu.
İsviçreli keçi ''Ankaralı'' oldu
İsviçreli keçi ''Ankaralı'' oldu
Piramit Haber Piramit Haber
Yaşam
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi araştırmacıları, melezleme yöntemiyle yüzde 75'i Saanen, yüzde 25'i Kilis keçi ırkı özelliklerini taşıyan ''ak keçi'' adlı ırkı üretti..
Paylaş: