Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde görevli psikolog Şule Tola, hastaların büyük çoğunluğunun 'stres'le mücadele için kendilerine başvurduğunu söyledi. Merkezde 8 psikiyatrisin terapi verdiğini anlatan Tola, kişinin grip olduğunda hemen hastaneye gittiğini söyledi. Ruhsal sıkıntı yaşadığının da ise bireyin kendisini ihmal ettiğini anlatan Tola, ruhsal sıkıntıların hayatın içerisinde mevcut olduğunu kaydetti.
Sabah uyanan insanın yatak çıkmak istememesi, işe gitmek istememesi, iştahının kapalı olduğunu düşünmesinin hayatın rutin sıkıntıları olduğunu anlatan Tola, "Ancak bu sürekli oluyorsa her gün aynı geçiyorsa, ruhsal sıkıntılar başlıyor demektir. Bu nedenle kişilere terapiler düzenliyoruz. Bu terapiler kapsamında bireylerin sosyal aktivitelerde de bulunmalarını sağlıyoruz. Ayrıca isteyen tüm kurum ve kuruluşlara, STK'lara eğitimler veriyoruz" dedi.
'RUHA YATIRIM YAPILMIYOR'
Kendilerine müracaat eden hastaların en büyük sorunlarının stresle mücadele olduğuna değinen Tola, "Mükemmel anne olabilirsiniz, mükemmel iş kadını olabiliriz ama kendinize yatırım yapmadığımız zaman bir yerde tükenmişlik sendromuyla karşı karşıya kalabiliyoruz. Stres gelmeden evvel kendimize yatırım yapmamız lazım. Yani grip gibi, vitamin depolamazsak virüs vücudumuza yerleşir. Kişi kendi beden sağlığına gereken hassasiyeti gösteriyorsa ruhuna da bu gereksinimi aktarması gerekiyor. Kişinin hangi halde mutlu, hangi halde mutsuz olduğunu bilmesi gerekir" diye konuştu.
RUH SAĞLIĞIMIZI KAYBETTİK
Bizi biz yapan değerlerden uzaklaşıldığını vurgulayan Şule Tola, "Bizi biz yapan insani değerlerden uzaklaşmamızla ruh sağlığımızı kaybettik. Eskisi gibi paylaşarak mutlu olmak yerine tüketerek mutlu olmayı tercih ediyoruz. Önümüzde bulunan modernizmi tüketerek mutlu olma çılgınlığını başlattı. Tüketen insan anlık mutlu oluyor. Orta ve uzun vadede yalnız kalıyor. Bu değerleri çocuklarımıza yeniden hatırlatmak için planlarımız var" dedi.